Allvarliga fel

Jag skrev tidigare ett inlägg som jag kallade trafikböter till oskyldiga, nu visar det sig att tyvärr så kan man få böter fast man är oskyldig.


Det låter som rena Norgehistorien men är sant.


Kvaliteten på svenskt rättsväsen och framförallt kriminalvård blir ju helt skrämmande uppenbar. Risken finns ju att man får sitta av någon annans straff eftersom dom så lätt kan blanda ihop identiteter, lite mera kontroll borde man ju kunna ha på sin verksamhet.


I det här fallet gällde det ju bara en trafikbot i och för sig, vilken levererades med hot om fängelsestraff i Norge. Så visst hade personen ifråga kunnat få sitta i fängelse oskyldig.


Men samtidigt så höjer ju detta en annan fråga till skyarna, vad hade hänt om det verkligen varit en skyldig person och at denna inte betalat boten. Skulle då svenska staten ha utvisat en svensk medborgare till ett annat land för att där sitta i fängelse? Den frågan är ju faktiskt extremt viktig att vi noga tänker över för kan Norge begära det så kan väl i så fall vilket land som helst göra samma sak.


Tänk om vi har någon som beviljats politisk asyl i Sverige och att den personen har erhållit svenskt medborgarskap vilket då bör vara ett relativt bra skydd, ja så länge personen ifråga inte åker tillbaka till det land personen flydde ifrån. Skall vi då utvisa den medborgaren till det land som han flydde från bara för att dom säger, att han där är dömd till fängelsestraff.


Detta måste vi alla begrunda både länge och väl.


Kommentarer
Postat av: Adam

Den norska staten skulle i så fall med hjälp av inkassobolag kunna kräva in pengarna.
"Hotet" om fängelse gäller (mig veterligen) bara norska medborgare - och finns där som en "lösning" för de som inte vill betala.

Vad som är anmärkningsvärt är att samarbetet bara går en väg - Svensk polis är inte lika flitiga på att kräva in t.ex P-böter från norrmän som gjort sig skyldiga i Sverige, men det motsatta gäller.

2008-04-28 @ 16:31:30
Postat av: Rex

Adam: Svenska polisen kan väl inte tillskrivas vara värst flitig överlag då sedan ganska länge helt saknat de politiska förutsättningar som krävs för att faktiskt göra ett reellt gott jobb.

2008-04-28 @ 18:16:08
URL: http://rex.regeorg.se
Postat av: PL

Automatisk rättvisa, det är populärt nuförtiden, en kamera tar en bild och sedan skickas beslutet automatiskt utan att någon människa kontrollerar rimligheten.

Detta är bara början.

2008-04-29 @ 11:32:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0