Bloggflytt

Hej!

Av en hel massa olika skäl så kommer jag i fortsättningen att blogga på en annan plattform som passar mig lite bättre än den här.


Främsta skälet till att jag flyttar är att den nya plattformen är lite mer lättarbetad.


För att du enkelt skall kunna hitta den såHär är länk till nya lyan så att sägaHoppas att du läser mig där också för det blir samma blandning där som här.


Denna blogg och alla inlägg kommer att finnas kvar ett bra tag till för den som vill läsa om något


Sheriffen fångar boskpstjuv

Mycket skall man höra innan öronen trillar av heter det ju, men det som DN idag berättar om det måste nog vara någon form av rekord. Nej öronen sitter fortfarande kvar.


Både rattfylla och boskapsstöld på en gång, egentligen är väl min reaktion fel men jag måste småle åt det hela. Att stjäla ett lamm, boskapsstöld det för tankarna till gamla vilda western filmer, där sheriffen jagar elaka boskapstjuvar alla klädda i svart så man verkligen skall förstå hur elaka dom är, medan den rättrådige sheriffen är klädd i helt vitt.


Den här gången så lyckades sheriffen även om jag inte tror att han nu var klädd i helvitt.


Vart skall det ta vägen kan man undra. Men håll med om det rycker i smilbanden när du läser artikeln

Bloggtoppen.se


Valfriheten som försvann

Och där gick den absolut sista smulan av trovärdighet förlorad för regeringen Reinfeldt. En regering som vitt och brett pratar om valfrihet och att människor själva skall få välja.


Tydligen så gäller inte det när det gäller a-kassan utan där vill regeringen nu införa en obligatorisk A-kassa som innebär en skattehöjning på i så där runda slängar 5000 kronor per år.


Detta är inget annat än en straffskatt till de människor som valt att stå utanför a-kassan där var alla fina ord om valfrihet inte värda vatten.


Valfrihet för den borgerliga regeringen är visst att alla skall bo i bostadsrätt, ha ett arbete och använda privata skolar och vårdalternativ. Alla som inte vill foga sig i den av borgerligheten påtvingade valfriheten straffas med diverse former av straffskatt


Vore roligt att höra en förklaring från Reinfeldt hur han får det att gå ihop. Men troligtvis så kommer han väl att göra som vanligt, slå ner blicken och se ut som en ledsen hundvalp, medan han maler på sitt gamla mantra om utanförskap

Bloggtoppen.se


Risk för hysteri

Färentunaskolan på Ekerö går nu ut med ett mejl där dom uppmanar föräldrar att inte låta sina barn gå ensamma till skolan. Detta efter att någon försökt locka in flickor i en bil.


Det är bra att skolan reagerar och varnar inte snack om den saken, men vi måste nu vara försiktiga så att vi inte bygger upp en masshysteri där vi skriker varg så ofta att ingen lyssnar när vargen kommer.


Just nu är det flickor som varnas speciellt, ibland är det pojkar varför inte rent allmänt se till att alla barn vet vilka risker som finns både pojkar och flickor.


Någonting som har slagit mig är att det i dom allra flesta sådana här fall talas om en röd bil, jag kan påminna mig en mängs olika fall där en röd bil ingått i signalementet, varför röda bilar. Mig veterligt så är det bara i ett fall som förövaren faktiskt har haft en röd bil och det är Anders Eklund när han mördade Engla.


Jag tror att det på något sätt har letat sig in i folks undermedvetna att röda bilar är det som gäller i sådana här fall. Jag tror att den här typen av brottslingar kan köra precis vilken bil som helst i vilken färg som helst. Och eftersom det finns i folks undermedvetna så blir det en felaktig reaktion så fort dom ser en röd bil i närheten av en skola.


Jag vill inte på något sätt förringa risken som finns för att bli utsatt för övergrepp men vi måste hålla lite sans och vett i det vi säger, vi skall informera inte skrämma barnen till att förstå vad som är rätt och fel

Bloggtoppen.se


Gå i frid Engla

Nu är Engla begravd och Begravningen sänd i Tv, Jag skall erkänna jag tittade inte hade aldrig ens tänkt tanken eftersom jag på alla sätt håller mig borta från begravningar även de som gäller mina egna nära och kära.


Efter vad jag läser så var det en stillsam och värdig ceremoni som ägde rum det är något som gör mig glad i alla den sorg man känner bara av att läsa om begravningen. I och för sig så ligger det i begravningens natur och vår uppfostran att bli ledsen i samband med begravningar, men när det gäller ett barn så känns det mera orättvist och fel.


Det känns bra att begravningen inte utvecklades till det spektakel med mediekåta kändisar som gör allt för uppmärksamhet och politiker som gråter krokodiltårar bara för att få bättre siffror i opinionen. Utan att det var de som var närmast Engla som deltog i kyrkan.


Jag hoppas att nu när allt är över Engla kan få frid och slippa bli en följetong i media.


Men en stor del av den kollektiva sorg som nu genomsyrar svenska folket är uppbyggd av media på ett mycket dramaturgiskt skickligt sätt, utan att göra några övriga jämförelser än just mediebevakningen så för medias bevakning av Englas begravning mina tankar till den kollektiva sorg media byggde upp runt noshörningen Nelson. Där kvällspressen lyckades med att få småflickor att stå utanför pressbyrån och gråta när de såg bilden och nyheten om Nelsons död på löpsedeln.


Är det en liknande reaktion som media i stort nu velat bygga upp? Man kan börja tro det för sorg säljer det vet alla redaktioner, kanske till och med bättre än sex.


Som avslutning vill jag säga att jag låter mina tankar inte bara gå till de familjer som förlorat sina barn i hemska vansinnes dåd utan jag tänker på alla familjer som av en eller annan anledning förlorat ett barn, orsaken till förlusten gör inte att en familjs förlust är större än någon annans


Dagens Nyheter


Svenska Dagbladet


Aftonbladet


ExpressenBloggtoppen.se


Lägg ner KU

Idag på SvD så beskriver Maria Abrahamsson den utfrågning i Konstitionsutskottet av Fredrik Reinfeldt som ägde rum i fredags. Läsvärt och lite tankeväckande i mitt tycke.


Med handen på hjärtat är det inte dags nu att lägga ner KU som instition eftersom det numer används för politisk pajkastning mer än för att seriöst granska huruvida regeringens arbete följer lagen, vilket är utskottet uppgift.


Fast hur det är med utförandet av den uppgiften kan man ju fundera eftersom KU är sammansatt efter samma styrkeförhållanden som gäller i riksdagen, är det någon som på fullaste allvar tror att någon regering någonsin kommer att kritiseras av KU av sina egna parti och majoritetskamrater, ja annat än mer än symbolisk knäpp på näsan då. Jag gör det inte.


Där är skälen till att lägga ned KU som jag ser det och i stället införa en granskning av sittande regering som är värd namnet, oavsett vilken färg som regeringen har.


Men hur skall en sådan granskning gå till då. Eftersom det handlar om att granska så att regeringen följer lagen så är det väl en fråga för domstolarna som jag ser det.


I många länder är det högsta domstolen som har det granskningsansvaret och då sker en granskning efter vad som står i lagen, i Sverige så används högsta domstolen mest till att döma i kontroversiella brottsmål, ja i alla fall kan man få det intrycket. Visst inget system är bra eftersom det i många länder är regeringen som tillsätter ledamöterna i Högsta domstolen, men en skillnad finns majoriteten ändras inte efter varje val utan efter hur domarna avgår eller pensioneras.


Så en ny regering kan finna sig granskad av en högsta domstol som tillsatts av sin föregångare. Finns med andra ord inte rum för någon politisk hänsyn där bara en juridisk.


Låt oss snabbt införa ett juridiskt granskningssystem av regeringen fritt från politik. Sen får vi väl skapa något nytt forum för politiker som vill kasta skit på varandra i konstitutionens namn fritt från de som granskar


Bloggtoppen.se


Pinsamt Reinfeldt

Blir man överbevisad att man har dåligt omdöme så får man gå det är väl ganska klart efter det öde som drabbade Ulrika Schenström, och det var väl inte något del i det hon hade ju klantat till det för sig själv.


Men Fredrik Reinfeldt vem skall säga åt honom att avgå på grund av dåligt omdöme då. För det har han ju klart visat att han har i samband med Schenströmaffären.


Jag tycker det är bevis på mycket dåligt omdöme när statministern uttalar sig så kategoriskt och översittande som han gjorde mot journalister när affären först briserade, utan att ha brytt sig om att kontrollera fakta vilket fick till följd att det bara blev pinsamt.


Själva förhöret inför KU har jag kommenterat i en tidigare blogg.


Fredrik Reinfeldt har ju kallat dessa förhör inför KU ett spektakel, i sådana fall ett av borgerligheten välanvänt spektakel när borgerligheten var i opposition men det har väl Fredrik Reinfeldt glömt bort.


Hela den här affären stinker illa av dubbelmoral måste jag säga

Bloggtoppen.se


SvT

I dag på DN debatt så går Håkan Hwitfelt, professor i journalistik vid Stockholms universitet, och Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet till starkt angrepp på SVT och deras utveckling.


Jag kan bara hålla med om att beslutet att sända Englas begravning är ren och skär spekulation, en desperat jakt på tittare som nu SVT försöker ta hem med minst sagt morbida metoder.


Förutom detta så är det allvarligt de förändringar som successivt görs i SvTs organisation där de programproducerande distrikten återigen skall minskas, jag tror att ledningen för SVT på sikt vill totalt avskaffa distrikten för alla annan verksamhet än lokalnyheter och koncentrera all övrig programproduktion till tv-huset på Gärdet.


En sådan utveckling skulle vara katastrofal inte bara för SVT som public service kanal utan för hela begreppet fri television.


Fri television har ju SVT kallat sig i en lång kampanj som dom drivit men är SVT verkligen fritt. Inte som jag ser det, de är tvungna att be riksdagen om pengar till verksamheten, styrelseordföranden i samtliga Sveriges radios programbolag tillsätts av regeringen hur fritt låter det.


Det är inte en fri television där ordet fri används på rätt sätt, reklamfri ja men inte fri från politisk styrning. Föresten är SVT reklamfritt, nej är svaret eftersom de envisas med att visa så kallade sponsorsskyltar i början och slutet av många sändningar, speciellt idrott och större evenemang. Så nej SVT är inte heller reklamfritt men genom någon form av dubbelmoral så är det ok bara man inte visar någon film utan bara visar upp företagslogan och säger företagets namn .


Fri television är television som utan någon form av politiskt eller annan styrning gör program. En sådan television är närmast en utopisk tanke eftersom all program verksamhet kostar pengar och någon måste vilja betala.


I dag finns 3 olika sätt att få ekonomiska medel till en tv kanal, licenspengar som är en skatt egentligen som används av SVT. Reklamfinansiering som används av exempelvis TV4 och Kanal 5, sen finns ju abonnemanget som används av Canal digital och TV 1000, vilket av sätten som ger en fri television är svårt att säga, det för tittaren bästa alternativet är ju reklamfinansiering

Bloggtoppen.se


Girot startar

Nu äntligen så känns det som om cykelsäsongen startar på allvar när girot i Italien kör igång, jag vet att det körts flera andra tävlingar tidigare i år men dom har bara känts som uppladdningar inför dom stora, Girot, Tour de France och Vueltan i Spanien.


Först så vill jag ju så klart önska svenska Gustav Larsson lycka till nu när han får starta i girot som kapten i CSC stallet, det kan bli trevligt med svenska ögon sett men jag vill inte sätta för stora förhoppningar till att han skulle vinna, men hoppas kan man ju alltid.


Sen är det lite tråkigt att Nicklas Axelsson tvingats lämna återbud men det är bra att han lyssnar på sin kropp.


Sen kommer vi till det som man nästan numer ovillkorligt måste tala om när det gäller cykel nämligen doping. Jag hoppas att cykelsporten nu har lyckats med att rensa upp ordentligt med doping problemet för förra årets upplaga av Tour de France var nästan så man skulle kunna kalla det Tour de doping. Mycket trist tycker i alla fall jag..


Men kan det finnas andra förklaringar till att doping får så stort genomslag när det gäller doping, kan det vara så att cykelsporten öppet rapporterar alla fall av doping för att få till en avskräckande effekt eftersom åtgärder faktiskt vidtas med omedelbar verkan när någon avslöjas eller ens bara misstänks. Är det förklaringen till att det verkar som om cykelsporten är ett svart får att dom inte sopar under mattan som många andra idrotter gör. Finns ju vissa idrotter där dopingtester inte förekommer alls vad jag vet, det kan ju ha ändrats men jag tror inte det.

Bloggtoppen.se


Rolig jämställdhet

Vi skall vara jjämställda men detta kanske är att gå lite för långt, men skoj är det.


Funny-turner
Uppladdat av sg20

Bloggtoppen.se

Tobakshandel

En Ica handlare har nu bestämt sig för att inte längre sälja tobaksvaror och flera väntas följa efter. Flera Ica handlare hoppas dessutom på att det skall bli en policy inom ICA att inte sälja tobak.


Visst det står varje handlare fritt att välja vilka varor som han eller hon vill sälja. Men varför får jag en känsla av dubbelmoral från ICA och dess handlare i det här. Om de vill ta bort allt skadligt så bör väl också de handlare som är spelombud sluta med det med eftersom spel också kan leda till trista konsekvenser..


Att sluta sälja tobak kan kanske till och med bli riktigt vinstgivande för ICA eftersom tobak inte ger mycket vinst men handlaren måste ligga ute med stora summor.


Men att säga att den som vill köpa tobak kan göra det i tobakshandeln är lite smaklöst. Visst kan man göra det, ja i de få tobakshandlare som finns kvar i alla fall och de är inte speciellt många.


En gång i tiden stred livsmedelshandlarna för att få sälja tobaksvaror som då var en vara som bara fick säljas av tobakshandlare. Nu efter många år med försäljning i livsmedelsaffärer och en stor död bland tobakshandlarna så vill helt plötsligt inte livsmedelshandlarna längre sälja.


Då är det kanske dags att öppna upp de rena tobaksaffärerna som fanns förr i tiden, men tyvärr så finns det väl inga kvar som kan driva en tobakshandel längre.


Att tänka på de gamla tobakshandlarna gör mig lite nostalgisk jag kommer ihåg speciellt en som jag när jag var liten fick följa med min morfar till när han skulle köpa piptobak, den låg på Folkungagatan 156 om jag inte tar alldeles fel på numret.


Vad jag minns är den helt otroliga doft som var i den affären en blandning som bara fanns i gamla tobaksaffärer, och den snälla farbrorn som stod där inne och delade ut karameller. Vad han hette vet jag inte men alla kallade honom Jatack. Varför har jag inte riktigt förstått ännu men så var det då.


Så när jag nu läser detta så går mina tankar till farbror Jatack och alla hans kolleger i branschen som numera tyvärr inte längre finns kvar i livet.


Ha det bra farbror Jatack var du nu än är, du var med och gjorde min barndom


Bloggtoppen.se


Statssekreterares ansvar

Det är fantastiskt att läsa om Fredrik Reinfeldts svar till KU idag. "Krisberedskapen står inte och faller med en person" hävdar han nu, och det vore väl hemskt om så vore.


Reinfeldt säger i ett annat svar "Det är huvudsakligen självständiga myndigheter som agerar vid en kris" intressant tanke att det skall vara de enskilda myndigheternas ansvar för krishanteringen. Jag finner detta resonemang totalt löjeväckande med tanke på den behandling som moderaterna utsatt Lars Danielsson för efter Tsunamin. Att vara packad är alltså okej men att göra så gott man kan är inte ok eller.


Följande fråga kommer ju upp i mitt huvud Var det Lars Danielsson som verkligen hade jour när Tsunamin slog till, Och hur långt är det meningen att en statssekreterares ansvar skall gå?Lars Danielsson ringer så vitt jag förstått det på morgonen redan upp Göran Persson och informerar om ett larmmejl som han kommit över om tsunamin, Och beger sig sedan enligt uppgift till regeringskansliet. Fortfarande nykter kan väl kanske påpekas. Och gör där så gott han kan eftersom det i huvudsak är en fråga som bör skötas av utrikesdepartementet.Men vänta nu det finns en sak i detta som är skoj, det larmande mejl som Lars Danielsson informerar Göran Persson om hur har han fått tag i det eftersom Lars Danielsson inte stod med på sändlistan. Om han fått tag i det så har han väl gjort mer än vad som egentligen kunde krävas av honom.


Att med det i backspegeln höra Reinfeldt vända ut och in på sig själv för att försvara sin statsekreterare blir bara löjligt för det som gäller Schenström bör väl då också gälla DanielssonBloggtoppen.se

Uppsåtet i Rödeby?

Maria Abrahamsson skriver idag på SVD att domstolen i Rödeby gjorde ett misstag, nej domstolen gjorde inget misstag den dömde helt efter gällande lag.


Däremot så begick åklagaren ett mistag när han enbart åtalade för mod och inte hade några andra åtalspunkter med. Hade åklagaren tagit med brottsrubriceringen vållande till annans död då hade domstolens utslag förmodligen blivit helt annorlunda.


Visst fanns det ett uppsåt, men var uppsåtet att döda vilket krävs för att det skall rubriceras mord det tror inte jag. Det uppsåt som fanns var troligen att skrämma och att försvara,


Så ja till viss del så blev domen fel men skyll inte på domstolen utan skyll på åklagaren.


Det skall bli intressant att se vad som händer i hovrätten.

Bloggtoppen.se


Mera om Engla

Peter Kadhammar skriver i dag i Aftonbladet om Englas begravning kontra Fadimes begravning varför den ena har allmänintresse men den andra inte hade det.


SVT har idag i DN förklarat varför de skall sända (vilket jag kommenterat i ett tidigare inlägg).


Fadimes öde väckte också mycket starka känslor i Sverige bland alla människor, men den begravningen fick TV4 sända eftersom den manifestationen inte hade allmänintresse, varför.


Det kan väl inte vara så illa att SVT gör skillnad på en svensk flicka från dalarna och en kurdisk kvinna som mördats av sin familj för hederns skull. Jag hoppas det inte är så.


Snarare tror jag att det verkliga skälet till att SVT tackat ja till att sända ligger i jakten på tittare dom vill denna gång inte släppa ifrån sig denna godbit till någon konkurrent det tror jag är det verkliga skälet till SVTs beslut.


Men oavsett vem som sänder så är det risk att det blir ett mediajippo bara där det värdiga går förlorat. Denna gång i alla fall utan reklamavbrott och det får väl anses som positivt mitt i allt det tragiska.


Englas mormor har skrivit en insändare som idag publiceras i Aftonbladet jag återger den här utan redigering :


Undra på att världen ser ut som den gör, med så många människor som orkar vara så negativa i denna svåra stund. Förstår ni inte att ni sårar oss anhöriga oerhört med era elaka kommentarer? Det är faktiskt synd om er!


Det är ju tur att de flesta inte tycker som ni, utan att det finns de som ser lite ljust på att begravningen sänds i tv. De förstår att vi vill dela med oss av det enda positiva och fina i hela den här fruktansvärda händelsen.


Jag kan förstå dom känslor som hon där ger utlopp för men jag tror inte någon har haft intentionen att såra utan att stötta och se till att Englas begravning blir så värdig och fin den bara kan.


Jag skulle vilja vända på resonemanget och säga att det är tur att världen nu kommit till ett sådant läge där vi faktiskt bryr os om det som händer, och vågar ta strid för det vi tycker är fel. Om världen bara vore hård och negativ så tror inte jag någon hade ens brytt sig i om begravningen sändes eller inte. Nu bryr sig väldigt många människor och det är som jag ser det ett friskhetstecken.


Kanske det är så att alla dessa tragiska händelser som på kort tid inträffat har fått oss att få upp ögonen och äntligen börja bry oss om varandra. Om så vore fallet så skulle alla dom som dött i dessa tragiska händelser inte dött förgäves.


Jag upprepar bara det jag tidigare sagt , hoppas att Englas begravning blir den fina avskedsstund som familjen hoppas och inget mediajippo.

Även SVD har en kort notis i ämnet i dag

Bloggtoppen.se


Englas begravning en symbol

Nu så Förklarar SVT varför dom skall sända Englas begravning och dom välvilliga intentionerna trängs så till den milda grad.


Att det här är ett unikt fall är rätt och att Fadimefallet var unikt är också rätt eftersom varje sådan här händelse är unik på sitt eget sätt. Bobbys öde det var också unikt.


SVT har inga planer på att sända Arbogabarnens begravning utan den händelsen skall täckas in i Englas begravning enligt deras resonemang. Vilket överkvalificerat skitprat, jag blir riktigt arg.


Det uttalandet är egentligen bara ett vidrigt övergrepp från SVT mot samtliga inblandade i dom tragiska händelserna i Arboga. Vad SVT i praktiken säger är , visst ni var med om en hemsk händelse med stor uppmärksamhet, men inte tillräckligt därför får ni känna er hedrade av något annat barns begravning.


Ungefär som om man skulle kunna gå på vilken begravning som helst.


Även Engla som person och individ utsätts ju för övergrepp eftersom hennes begravning skall vara en symbol för alla andra begravningar.


Nej SVT sänd inte och tänk efter innan ni pratar för nu har ni pratat i nattmössanBloggtoppen.se


Kräv ändring i butiken

DN skriver en artikel om alla sorters kyckling som finns att köpa i Franska livsmedelsaffärer i mina öron så låter det helt fantastiskt, att det fanns så många olika sorters kyckling var en total nyhet för mig.


Varför har inte kycklinguppfödarna och kläckerierna en produktion av flera sorters kyckling i Sverige utan bara en enda sort, helt klart är ju att det skulle vara lönsamt med flera sorters kyckling att välja på i livsmedelsaffären och olika uppfödningsmetoder eftersom allt det ger variationer på smaken.


Det verkar som om hela livsmedelsindustrin i samförstånd har förtigit detta faktum för svenska konsumenter kanske av bekvämlighetsskäl vem vet. Men nu får vi konsumenter gå till våra handlare och börja efterlysa flera sorters kyckling att välja på det är enda sättet att få till en förändring att börja fråga efter det,


Vi måste använda oss av den konsumentmakt som vi har och inte bara stillatigande köpa det som finns, kräv kvalitet också det tänker jag göra.

Bloggtoppen.se


Os i SVT osäkert i framtiden

Vi har sett det ena stora sportevenemanget försvinna från SVT efter det andra, nu har turen kommit till OS.


Rättigheterna för OS 2014 och 2016 skall nu ut till försäljning och då kan de hamna i princip i vilken kanal som helst.


Som jag ser det så skulle en stor del av glädjen med OS försvinna om sändningen hela tiden skulle avbrytas för reklampauser, det skulle i alla fall för mig förstöra känslan.


Sänds inte OS i SVT så kommer det att bli reklampauser och jag är inte så säker på att de kommer att bli speciellt vältajmade.


Läs mera på Resumés hemsida

Bloggtoppen.se


Manlig kultur

Jonas Doll skriver i dag en tankvärd debattartikel på Aftonbladet om våld och manlighetskultur att tystnaden gör våldet möjligt.


Där kan jag bara hålla med. Jag log stort åt hans återgivning av samtalet tjejen han träffade som skulle läsa genusvetenskap. Det är precis där problemet ligger vi män, då menar jag riktiga män inte kräk som slår eller våldtar vi får inte vara med i diskussionen vi är förvisade för tid och evighet till utvisningsbåset så fort sådant här skall diskuteras.


Vi måste diskutera vad som är en manlig kultur det är det som är kärnan i problemet. Exakt vad som är en manlig kultur är svårt att säga men det är betydligt lättare att säga vad som inte är manlig kultur.


Det är inte manligt att våldta någon, det är inte manligt att ta till våld för att hävda sin ställning i hemmet, det är inte manligt att se ned på någon annan människa. Det är inte manligt att kalla en kvinna hora. Sådana saker hör hemma i en kräkkultur.


Inga riktiga män våldtar det är kräk som gör det.


Som jag sa vad som är manligt är svårt att säga för alla men jag vet i alla fall vad jag ser som manligt, att stå för sitt ord, att respektera andra, det är sådant som gör en man, men det är inte hela hemligheten, en riktig man måste också kunna erkänna att han gråter när Bambis mamma dör,


Jag hoppas det framgår vad jag försöker säga låt oss män göra vissa manliga saker som leka med modelljärnvägar dricka öl och se på fotboll bara för att ta några exempel så kommer vi successivt att kunna skapa en positiv manlig kultur vilket alla har glädje av
Bloggtoppen.se

Mera kollektivtraffik

Det som jag först mest tyckte var ett dåligt skämt och kommenterade i en tidigare blogg är ju tyvärr något som kommer att genomföras, trots protester.


Men vad jag nu ser så kommer det nya systemet att betala SL biljetten att göra det möjligt att införa ännu mera konstiga taxor i kollektivtrafiken i Stockholm. Inte för att jag tror att det kommer att öka resandet med kollektivtrafiken ett dugg.


Alla dessa förslag kan inte vara något annat än ett försök från den borgerliga majoriteten att ytterligare sabotera Stockholms läns kollektivtrafik, och jag vet att det inom moderata kretsar finns dom som anser att kollektivtrafiken borde avskaffas eftersom den kostar för mycket pengar som annars kunde läggas på skattesänkningar vilket för moderater är den heliga Graal att sänka skatten.


Om moderaterna verkligen vill göra något bra i kollektivtrafiken så återinför enhetstaxan. Att göra det skulle enligt moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm kosta tio miljoner i månaden, en alldeles för stor summa. Det intressanta var att han i samma intervju som han sa det också talade om att SL i år skulle ta in 300 miljoner mer än budgeterat, vilket han var nöjd med.


Om SL nu alltså får in 300 miljoner mer än budgeterat så är det väl ett ypperligt tillfälle att återinföra enhetstaxan för den skull ju bara kosta 120 miljoner. Vilket innebär att intäkterna ändå överstiger budget med 180 miljoner.


Som av en händelse så plingade det till i min mailbox när jag satt och skrev det här och där kom ett pressmeddelande från regeringen angående trängselskatten.


Läs själva här.


Visst är det ett underbart sätt som regeringen har när de ger mera pengar till kollektivtrafiken dom gör det genom att ändra på vägarna så att bussarna lättare skall kunna komma fram. Kan vara en bra investering för kollektivtrafiken, men sen är det ändå 102 miljoner kvar som satsats på andra vägprojekt i stället för att satsas på kollektivtrafiken.


102 miljoner det är nästan så mycket pengar som enhetstaxan skulle kosta om dom lades på den skulle nog Stockholmarnas miljö må mycket bättre än av en ny väg.


Fast miljön verkar inte vara något dom bryr sig nämnvärt i.
Bloggtoppen.se

Rödeby dagenefter funderingar

Det har skrivits spaltkilometer om det som hände i Rödeby, och nu kommer reaktioner på domen mot pappan från många håll. .


Den pojkes mamma som blev skjuten och överlevde tycker att domen är ett hån.


Eleverna i Rödeby skola frågar sig hur man kan få mörda någon utan straff.


Och föräldrarna gör nu sitt bästa för att utmåla sina telningar som små änglar.


Att någonting gick fel det vet vi, fruktansvärt fel till och med men var det på natten vid familjens hus som det gick fel eller gick det fel långt tidigare.


Jag säger att det gick fel långt tidigare, år innan kulmen så hade det hela kunnat förhindras. De tonårspojkar som åkte till villan mitt i natten är inte oskyldiga små lamm, utan snarare seriebrottslingar som fått hålla på ostraffat alldeles för länge. Att ingen reagerat på dessa trakasserier är för mig en gåta, att polisen och socialtjänsten inte gjort något beror väl på den allmänna slapphet som båda dessa myndigheter besitter. Att ingen information från polisen lämnades till socialtjänsten är skrämmande eftersom vi pratar om ett gäng underåriga tonårspojkar här, samt att offret är som jag förstår saken lätt förståndshandikappad. Egentligen ett solklart fall att informera socialtjänsten om.


Men det som skrämmer mig mest är att det verkar som att dessa grova trakasserier och rena attacker har kunnat fortgå utan att någon enda av de vuxna Rödebyborna har sett någonting, eller har de inte velat se någonting. För jag har svårt att tro att gäng finniga pubertetsyngel kan skrämma en hel by till tystnad, kanske byn i missriktad välvilja velat skydda pojkarna, men vem har då skyddat familjen.


I den här historien med dödsskjutningen finns egentligen ingen förövare utan bara offer. Även om jag lägger största skulden på gänget av tonårspojkar som trakasserat och hotat. Jag undrar vad som hade hänt om inte pappan skjutit, vem hade då varit åtalad för mord?


Läser nu att pappan avsagt sig sin vapenlicens och det är bra att han gör det frivilligt, men jag är rädd för att familjen nu kommer att tvingas flytta för att få lugn och ro. Jag tror att trakasserierna kommer att återupptas så fort som media bevakningen av Rödeby försvunnit


Motiven till dessa trakasserier kan man bara gissa sig till, det kan vara allt från idiotiskt tonårsbus till ett försök att jaga bort familjen och framförallt deras förståndshandikappade som från byn, vem vet men det bör funderas på motiven.Dagens nyheter


Aftonbladet


Svenska dagbladet
Bloggtoppen.se


Fusk med fisk

Aftonbladet skriver idag om vatten i fisken vi köper i frysdiken, de har tidigare skrivit om den frysta kycklingens enorma vatteninnehåll vilket även tagit upp av många andra bland annat plus i SVT.


Men nu var det fisken det gällde den kan innehålla så mycket vatten att vikten minskar vid tining med 16 procent detta beroende på att fisken vattenpumpas innan frysning för att öka vikten. Det är inget annat än lurendrejeri på hög nivå. Visst fryst fisk släpper ifrån sig vatten även om den inte vattenpumpats innan frysning, men inte i närheten av dessa nivåer.


Att sälja vatten har blivit livsmedelsindustrins nya guldkalv, mer eller mindre all mat som säljs fryst har innan frysningen begjutits med vatten för att öka vikten. Ta bara frysta grönsaker köp ett kilo frysta grönsaker av valfri sort och väg det fryst, tina sen upp grönsaken i ett durkslag och låt allt vatten rinna bort och väg sen återigen grönsakerna, ganska mycket vikt har då försvunnit.


Men fryst fisk ja det är över huvud taget ett sorgligt kapitel i livsmedelsaffärerna, fryst köpt fisk har inte någonting i denna värld smakmässigt att göra med färsk fisk. Fryst fisk har i mitt tycke en smak som mera påminner om wellpapp än fisk. Vilket är klart vattepumpas den så hårt så sköljs alla befintlig smak bort samt att alla näringsämnen som finns naturligt i fisk också spolas bort och det är mycket näringsämnen där som rinner ner i avloppet.


Nej gör som jag gör, köp fisk men köp färsk fisk. Den är i och för sig dyrare men smakar tusen gånger bättre än det där frysta eländet. Det som är glädjande är att fiskdisken nu börjar få en renessäns i våra livsmedelsbutiker i alla fall i de största och det är alltid en början.


Men jag kommer alltid att sakna den där gammaldags fiskaffären med sin fantastiska doft av fisk och skaldjur, bara doften där fick hungerskänslorna att krypa upp över öronen på en. För att inte tala om den fantastiska kvaliteten och yrkeskunskapen som där fanns. En sådan yrkeskunskap om fisk är idag nästan helt borta men som tur är så har jag en fiskdisk som har kvar den kunskapen även om inte lukten finns kvar där.


Vill ni äta färsk fisk så gå till en riktig fiskhandlare med kunskap då får ni för pengens värde jag lovar. Själv så fortsätter jag att köpa min fisk på världens i mitt tycke bästa fiskdisk nämligen den på Coop Forum Haninge.Bloggtoppen.se

SL segregerar

Christer G Wennerholm SL:s moderate styrelseordförande säger i ett pressmeddelande "Vi vill locka ännu fler att resa miljövänligt. Genom rabatten hoppas vi attrahera ännu fler resenärer, samtidigt som vi kan upprätthålla en bättre standard på kollektivtrafiken än tidigare".


Detta beroende på att SL nu planerar att införa månadskort på prov i Södertälje och Norrtälje som man bara kan resa med inom kommunen. En jättebra ide jublar moderaterna i kör nu antar jag.


Men vänta lite nu vad är det som är så bra med det? Visst korten blir något billigare än vad ett fullvärdigt månadskort kostar det är sant men där stannar det positiva också. Om det går att sänka priset på månadskort på det sättet borde det väl gå att sänka det rakt av om man menar allvar med miljöpratet så att det blir flera som verkligen åker kollektivt.


Nej jag får en känsla av att här är en hel hundkyrkogård bakom resonemanget faktiskt en effekt av det här blir ju att människor kommer att röra sig mindre i Stockholms län med sådana här kort och det är väl inte något vidare bra eller, fast i en moderatstyrd hjärna kanske det är bra för då håller sig ju människor där de bor och då slipper ju de i rikare delar av Stockholms län få besök av människor från andra fattigare kommuner, en jättebra ide för den som gillar att segregera vårt samhälle alltså, gömt bakom luddiga miljöargument så ingen skall våga säga emot.


Månadskortet är ett av de viktigaste instrumenten som finns för att folk skall resa på ett mera miljövänligt sätt det är något alla är överens om. Att kollektivtrafikresande är bättre än bilåkande är bättre för miljön är alla eniga om.


För att mena allvar med miljöargumentet så bör kostnaden för månadskortet minst halveras vilket skulle öka kollektivtrafik åkandet drastiskt, det vore bra för miljön. Men allt prat om att miljön måste få kosta är bara en läpparnas bekännelse från många politiker för när det kommer till kritas så skiter de i miljön.


Jag säger nej till detta idiotiska system med segregerande taxor i kollektivtrafiken


Bloggtoppen.se


Engla Show

Cecilia Wikström (fp) kritiserar i starka ordalag SVT:s beslut att sända Englas begravning och ifråga sätter vilka etiska principer som fått råda, och jag kan inte göra annat än att hålla med henne eftersom det nu håller på att bli mera show än eftertanke av det hela


En begravning skall vara till för att de som är närmast sörjande skall kunna få ta farväl på ett värdigt och stillsamt sätt, något som är i praktiken obefintligt om begravningen skall sändas ut i TV.


Ja visst den sänds efter det att Englas mamma bett om det, men i vilket sinnestillstånd befinner hon sig. Chock, vanmakt, uppgivenhet är väl bara en del av de känslor som nu far runt i hennes huvud kan jag tro, i ett sådant läge måste någon våga sätta ner foten och säga tänk efter ett tag.


Att inte SVT har tagit sitt ansvar och gjort just det är för mig skrämmande eftersom att vara medkännande också ingår i public service uppdraget inte bara jakten på tittar siffror. Jag undrar vem som kommer att sätta sig ner och titta på begravningen när den sänds.


Om jag på något sätt hade känt eller haft någon form av relation till Engla eller hennes familj så hade jag gått på begravningen och där visat mitt deltagande inte sittande i tv-soffan gloende som om det gällde vilket evenemang som helst.


Begravningen är och bör förbli en sak för de som stod närmast Engla, hennes familj och dom boende i stjärnsund inga andra.


Vad skälen till att de vill sända begravningen på tv är kan man bara fråga sig, officiellt heter det att det är för att tacka för allt stöd. Jag undrar jag.


När kommer boken om Englas liv, när kommer begravningen att släppas på DVD.


När kommer spelfilmen om Engla borde kunna bli en succe Kan tänka mig att rollerna skulle kunna spelas av följande Englas Mamma spelas av Helen Hunt, spaningsledaren kan spelas av John Litglow, och den äldre snart pensionerade polisen som omedelbart vill leta efter en brottsling av Clint Eastwood. Ja sen får vi ju inte glömma förståss Robert Englund som skulle göra en fantastisk tolkning i rollen som Anders Eklund.


Jag hoppas att detta inte blir sanning eller att det förvandlas till ett spektakel där Sveriges kändiselit gråter i kapp bakom kronprinsessan Victoria och Mona Sahlin bara för att visa sitt deltagande. Vi får väl se när eller rättare sagt om den sänts då har vi svaren.


Bloggtoppen.se


Kris i krisen

Nu har Ulrica Schenström lämnat sina skriftliga svar till KU svar som publiceras i alla tidningar. När jag läser svaren så får jag en tanke om att svaren inte är skrivna av henne själv utan av det Moderata partikansliet med syfta att skydda Fredrik Reinfeldt.


För även om vi i Sverige har en jourhavande statssekreterare så är det ändå statsministern som har det yttersta ansvaret för hur verksamheten i regeringskansliet fortgår och bedrivs.


Att ha jouren och gå på krogen och dricka alkohol samtidigt ja det är inte bara omdömeslöst utan rent ut sagt korkat på gränsen till ansvarslöst och hade för vem som helst som har jourtjänstgöring inneburit en totalt rasande chef dagen efter som delat ut en utskällning som inte varit nådigt. Så inte i fallet Ulrica Schenström utan där försökte hennes chef skyla över och skydda in i döden så att säga.. Vilket kanske är ett bra drag av en chef men det får finnas någon måtta på det.


Sen finns det ju en massa andra aspekter på hela den här affären som i alla fall jag funderat på ända sen den exploderade.


Vad för sorts middag var de ute på? Av bilden att döma så kan det inte ha varit någon vanlig affärsmiddag. För var den det då måste de affärssamtal jag har haft med folk på krogen varit helt fel med andra ord, jag har aldrig pussats på en affärsmiddag. Jag tycker det mera ser ut på bilden som ett par som är på dejt och ganska snart kommer fram till frågan ditt eller mitt ställe.


Sen vad jag förstår så ägde det hela rum på en liten krog på Hornsgatan som jag aldrig hört talas om och som av folk jag pratat med benämnts som sunkställe, hur kommer det sig att det där är papparazzi fotografer så väldigt lägligt. Normala mängden dylika fotografer i dom kvarteren brukar uppgå till noll.


Om bilden skulle ha varit tagen av en medlem av den stora allmänheten så är det väl årtusendets lyckträff då att bara på ren tur ta den bild som knäcker en statssekreterare. Nej det tror jag inte på. Jag tror någon tipsade fotograferna om vad som kanske kunde hända.


För ärligt talat inte ser det ut som någon av dom direkt tänker på politik ja i alla fall inte Ulrica Schenström hon har troligtvis tankarna på annat håll.


Tyvärr för hennes skull så visade sig nu drömprinsen vara en groda som satte dit henne för att främja sin egen karriär. Att det är så utgår jag baserat på att Anders Pihlblad den andre parten på bilden dagarna efter uttalade sig vitt och brett om hur hans träff varit och i vilken nykterhetsgrad hon hade haft.


Att uttala sig så efter en träff som han gjorde är något som jag inte förstår om det varit en seriös träff så hör det väl till god ton att inte prata om den eller hur. Jag tror allt bara var arrangerat för att få till dom här bilderna, vilket naturligtvis underlättades av att hon var kvinna och tänker och agerar som en sådan.


Jag kan till 100 procent garantera att om statssekreteraren hade varit en man så hade denna händelse aldrig satts i verket av sensationslystna journalister på TV4. Vad motiven till det hela är kan man bara spekulera i kanske hämnd från en Tv-kanal som fått ett horn i sidan till Ulrica SchenströmDagens nyheter


Aftonbladet


Svenska dagbladetBloggtoppen.se


Sluta sälja nu

Mats Odell har som främsta mål att sälja ut alla statliga bolag kosta vad det kosta vill. Pedagogiken börjar gå fram hävdar han, vilken pedagogik pratar han om?


Nu pågår ju en enorm av utförsäljning av statliga bolag vilket innebär att staten frånsäger sig en möjlighet att som störta aktieägare i dessa bolag vara med och agera på marknaden.


Nu senast så såldes vin och sprit av som jag ser det inget annat skäl än just att sälja ut ett vinstgivande statligt företag till utländska vinstintressen.


Nu är det väl kanske inte så allvarligt även om det får allt prat om en restriktiv alkoholpolitik att blekna. Desto allvarligare är planer på att sälja ut statliga bolag som tillhandahåller grundläggande infrastruktur i Sverige, Telia Sonera är ett bra exempel på ett statligt företag som äger samhällsviktig infrastruktur. Vad händer om svenska telenätet ägs av utländska intressen vid en eventuell internationell kris, kommer telenätet då att fungera utan problem eller står vi helt plötsligt helt utan telefon och data förbindelser i Sverige.


Samma resonemang kan föras kring Posten, Apoteket, Vattenfall, Nordea och säkert många andra statliga bolag.


Staten måste äga dessa bolag för att kunna garantera att infrastrukturen fungerar i alla lägen, faktum är att det är en fråga om Sveriges säkerhet. För ingen infrastruktur inget Sverige så enkelt är det tyvärr.


Så för Sveriges säkerhets skull tänk om Mats Odell och gör det fortBloggtoppen.se


Världens roligaste

Här är enligt min åsikt världens roligaster sketch, ja faktum är att det är det den är framröstad till världens roligaste sketch i många olika omröstningar
Bloggtoppen.se >

Stackars Ekerö

Nu skall Ekerö kommun sälja ut allmännyttan, vad annat kunde man vänta sig av den borgerliga alliansen.


Det finns ingen egenhytta i att ha ett kommunalt bostadsbolag säger kommunstyrelsens ordförande Peter Carpelan (m).


Det var ett resonemang som jag inte kan förstå för är det inte via just de kommunala bostadsbolagen som de små och svaga människorna i vårt samhälle kan få en bostad, de människor privata bostadsbolag ratar i sin jakt på ekonomisk vinst.


Jag hade för mig att kommunerna var huvudansvariga för bostadsförsörjningen inom sitt område. Hur skall de kunna ta det ansvaret när de inte har något bostadsbolag som kan agera på marknaden och sätta spelreglerna.


Nej sådan här utförsäljning av allmännyttan görs enbart ideologiska skäl


Men nu kanske Ekerö slipper att ha folk i utanförskap i Ekerö för de små svaga lär väl tvingas flytta därifrån för att kunna få en bostad

Bloggtoppen.se


Bra men verkningslöst ICA

Nu skall ICA ta till krafttag för att säkra kvaliteten efter skandalen med köttfärsen. Det är ju bra men vad är det ICA skall göra och vad blir konsekvenserna.


Dom skall börja med oanmälda kontroller av butikerna vilket tidigare varit frivilligt.


Och det skall vara obligatoriskt att hålla standarden för de handlare som vill ha kvar det som ICA kallar handlarkörkort, vilket jag inte hört tals om någon annanstans.


Och det skall tillsättas en ansvarsnämnd som kan varna eller utesluta handlare som fuskar.


Allt låter som riktigt bra åtgärder om än lite för sent.


Men med tanke på att alla ICA handlarna är egna företagare som ofta själva hyr eller äger sina lokaler så vilken makt kommer egentligen ansvarsnämnden att få.


Tänk en handlare som blir utesluten ur ICA är det en ekonomisk katastrof för den handlaren, nej det tror jag inte. Det troliga är att han tar ner ICA skylten och skaffar sig en annan leverantör som förser honom med varor och sen fortsätter han precis som förut.


Det enda en fuskande handlare behöver vara rädd för är de kontroller som kommunens livsmedelsinspektörer gör vilka inte görs direkt ofta ibland med flera års mellanrum om de ens görs samt att dessa alltid föranmäls.


Enda sättet att komma tillrätta med fusket i butikerna är att kommunernas livsmedelsinspektörer gör oanmälda täta inspektioner och förses med makten att i värsta fall med omedelbar verkan kunna stänga en butik och förbjuda livsmedelsförsäljning till bristerna har åtgärdats.

Bloggtoppen.se


Rättvisa kanske

Nu har så domen fallit i det uppmärksammade Rödebymålet. Pappan frikänns helt. En dom som ger blandade känslor för mig.


Det är bra att han inte fälls för mord eftersom något mord i juridisk mening det inte var tal om utan snarare ett mycket grovt nödvärnsvåld. Vilket i just detta fall fick dödlig utgång. Enligt domen skall pappan ha handlat i ett närmast förvirrat tillstånd framkallat av stress. Denna stress skapades ju av situationen.


Vem skulle inte bli rädd för att inte säga skitskraj om ett antal maskerade personer står utanför ens hus och skriker och hotar att slå ihjäl ens familj. I en sådan situation är det förklarligt att gripas av panik och ta till drastiska medel för att skydda sig själv och sin familj.


Men samtidigt måste det finnas en gräns för det våld man får ta till och man måste vara beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande även om det sker i panik, som jag tidigare sa det är bra att pappan inte fälls för mord eftersom det inte var mord, men att frikänna honom helt känns samtidigt lite fel. Kanske en dom med villkorligt straff hade känts bättre. Kanske 2 år villkorligt för vållande till annans död.


Detta är ju ett mycket ovanligt fall det skall medges men ändå eftersom det nu pratas så väldigt mycket om vilka signaler som sänds ut från rättsväsendet så undrar jag vilka signaler denna dom sänder ut, är det ok att slå ihjäl någon i form av nödvärn utan konsekvenser, jag tycker inte det.


Samtidigt så hade en fällande dom med fängelsestraff sagt totala motsatsen du får inte försvara dig själv eller din familj när den blir attackerad.


Nej en villkorlig dom hade känts bättre och kanske legat mer i linje med det som kallas det allmänna rättstänkandet.


DN


Aftonbladet


SVD


Bloggtoppen.se


Ättestupan kommer

I dag skriver de före detta landstingsdirektörerna Berit Rollén och Monika Olin Wikman en debattartikel på DN debatt som i princip går ut på att vi själva när vi blir gamla och behöver vård skall betala den ur egen ficka.


Det som dessa kallar skräckhistorier ifrån äldrevården som inte är typiska är i alla fall en fruktansvärd verklighet för de som drabbats. Det skall i en god äldreomsorg inte ens finnas minsta lilla grund för sådana historier. Men det är klart at om man så enkelt som dessa gör jämför äldreomsorg med djurhållningsregler då är ju i alla fall deras människosyn ganska klar. Konstigt att de inte i samma mening föreslår avlivning av de som är gamla och sjuka.


Att äldreomsorgen i dag har stora brister det är väl inte någon hemlighet och bristerna ligger på alla plan. Men det skall inte tas som en grund för att införa enorma egenavgifter eller att låta privata aktörer styra äldreomsorgen, vi skall ju komma ihåg att merparten av de skräckhistorier som finns inom äldreomsorgen kommer just från privata vinstsökande alternativ inom äldreomsorgen så jag tror inte att det är den glada lösnings som artikelförfattarna ger sken av


Dom talar också om att samhället varken kan eller vill betala för den äldreomsorg som behövs i framtiden. Samhället det är väl vi alla tillsammans eller hur och jag tycker för min personliga del att vi måste betala för en gemensamt finansierad äldrevård. Dom har i artikeln med ett rent sakfel dom talar om en maxtaxa på 1600 kronor i månaden och får det att låta som den gäller för alla vård en äldre person kan tänkas behöva. Den gäller möjligtvis för hemtjänsten, inte för någon annan vård eller för mediciner. Skulle dessutom den äldre inte kunna bo kvar i sin lägenhet utan vårdas på ett äldreboende eller sjukhem då existerar inte någon maxtaxa.


Att vi skall ha en bra äldrevård som alla skall ha möjlighet är för mig så självklart att det inte finns något annat alternativ, men den här artikeln är ju ytterligare ett utslag av den människosyn som börjar krypa fram i Sverige idag, den som inget har är inget värd.


Visst skall egenavgifter finnas inom äldreomsorgen men de skall sättas på ett sådant sätt att alla har råd att få vård och omsorg de skall utgå från inkomst i första hand och endast till viss del från förmögenhet, kanske att en äldre person skall få ha en förmögenhet på upp till 5 miljoner kronor innan den börjar påverka egenavgifterna. Detta för att inte tvinga någon bort ifrån sitt hem vilket kan innehålla ett stort värde.


Ja artikelförfattarna tycker visst att de äldre skall sälja sina bostäder för att få råd att betala för sin vård. Där ser jag två fel för det första, varför måste de tvingas bort från sina hem och vad skall de göra som inte har något hus eller bostadsrätt att sälja göra


Enda lösningen på kommande problem inom äldreomsorgen är att ha kvar den solidariska skattefinansieringen samt att så långt det går minska ner på onödig byråkrati så att pengarna verkligen hamnar i vården och inte försvinner i byråkrati eller till politikers planeringsresor till Bahamas eller var nu landstingspolitiker planerar svensk sjukvård


Bloggtoppen.se


Avfallskvarnar bra

Läser nu i SVD att Miljöpartiet vill att det skall provas avfallskvarnar i stor skala i Stockholms stad. Bra tänkt men inte bara där utan över hela landet kan det vara en mycket god ide för att minska ner avfallsberget.


Om avfallskvarnar införs i stor skala så kommer ju allt organiskt avfall från hushållen att hamna i reningsverket och där kan det tas om hand för rötning till biogas som vi sedan kan använda som fordonsbränsle eller för framställning av el eller värme.


Bara en sådan åtgärd borde ju minska sopberget radikalt för med handen på hjärtat är det inte så att det mesta som ligger i soppåsen faktiskt är matavfall av en eller annan sort. Kanske så mycket som en tredjedel är organiskt avfall.


Visst detta är förknippat med kostnader för avfallskvarnarna men den kostnaden bör ju fastighetsägarna kunna tjäna in på sikt eftersom det inte behövs lika många hämtningar av soporna längre.


Sen tror jag att lukten kommer att minska radikalt när vi inte lagrar ruttnade matavfall i våra soprum, vilket innebär en förbättring av arbetsmiljön för sophämtarna.


Får vi sen ett insamlingssystem för plast, papper, glas och metall som inte innebär att vi måste bära vårt avfall genom halva byn för att lämna det ja då återstår definitivt inte mycket sopor alls egentligen. Skulle möjligtvis kunna vara använda blöjor som jag inte riktigt vet hur man skall kunna använda på ett miljömässigt bra sätt.


En sak som skrämmer mig är att detta är den andra berömmande bloggen jag skriver om miljöpartiet och det inom loppet av bara några timmar, vad händer. Men detta var ett mycket bra förslag det tycker jag.

Bloggtoppen.se


Kunde varit värre

Här ser vi ett antal fotbollsspelare och domare som förmodligen inte är glada att kameran är uppfunnen, men det enda dom kan göra är som Eric Idle uppmanar

Bloggtoppen.se


Bra tänkt

Man kan inte beskylla mig för att tycka att miljöpartiet har många rätt men den här gången så har i alla fall miljöpartisten Stefan Nilsson helt rätt i det han säger. Fritidsgårdarna skall väl var öppna när de behövs det vill säga när ungdomarna är lediga.


Det finns ju sen gammalt stor erfarenhet som visar att sommaröppna fritidsgårdar minskar skolbränder i området under loven, ja inte bara skolbränder all sorts skall vi säga busig verksamhet som ungdomar kan göra bara för att få tiden att gå minskar.


Att säga som Lotta Edholm att det här är inte någonting för Kommunstyrelsen att bestämma i det görs bäst i stadsdelsnämnderna det är att fega ur sitt ansvar som politiker, för ytterst så måste det väl ändå vara kommunstyrelsen i Stockholms kommun som har det yttersta ansvaret för det som sker i kommunen.


Kostnaden för att hålla fritidgårdarna skulle enligt uppgift uppgå till cirka 5 miljoner kronor, enligt Stefan Nilssons beräkningar i alla fall och om det kan förhindra en skolbrand eller lite annan förstörelse så är det väl sunt använda pengar där den troliga vinsten blir störreBloggtoppen.se

Fusk i melodifestivalen 1968

1968 skall Franco enligt SVD lyckats med att köpa segern i melodifestivalen. Kan kanske vara så vet i alla fall att just Spaniens vinnarlåt kan jag för mitt liv inte komma ihåg hur den låter däremot tvåan kan man nästan sjunga den känner nästan alla till.


Jag hoppas att det var en enstaka händelse men tänk om korruptionen inom melodifestivalen fortsatt, i alla fall så förekommer det ju där en del vänskapskorruption länder emellan vilken det nog inte är mycket att göra något åt.


Men tänk om det fortfarande är möjligt att på något sätt köpa sig segern likt Franco, hemska tanke

Bloggtoppen.se


Som befarat

I sin krönika i SVD idag så hävdar Maria Abrahamsson att det var snopet för alla att avdraget för hushållsnära tjänster inte blev ett fiasko.


Nej där har hon rätt sett i antal ansökningar så har det inte blivit ett fiasko. Utan det har blivit precis som alla förutspådde att det är de välbeställda som utnyttjat denna möjlighet.


Som försvar så tar hon upp att 5000 av personerna som ansökt har en årsinkomst på under

130 000 kronor, vilket hon ser som bevis för att det har blivit en succe för alla.


Min gissning är att dessa 5000 som sökt och har den låga inkomsten är kvinnor som i alla fall 99 procent av är gift med en extremt högavlönad man och bara har något litet arbete för att ha något att göra. Jag tror inte många ensamstående skiftarbetande kvinnor har sökt eftersom denna grupp saknar de ekonomiska grundförutsättningarna för att utnyttja detta av drag.


Så i stället för att försvara reformen så lyckas Maria Abrahamsson visa upp hur felaktig den är, de svaga får betala städningen för de rika

Bloggtoppen.se


Bjuda på utbildning

Varför skall svensk högskoleutbildning vara gratis för alla? Då menar jag inte alla människor som bor och verkar i Sverige eller inom EU utan jag menar för alla människor på detta jordklot och även då för de som bor på andra planeter om man skall gå efter dagens regler.


Att Sverige är ett förhållande vis rikt land det är väl kanske inte någon hemlighet men att vi var så rika att vi kan bekosta högskoleutbildning för hela världen gratis det var en nyhet för mig.


Självklart skall alla som bor och lever i Sverige ha gratis utbildning och kanske även medborgarba i andra EU länder om vi får samma förmåner där. Men där går också min gräns för den fria utbildningen.


Det känns lite som ett hån att den kärnvapenbestyckade diktaturen Kina bara för att ta ett exempel kan skicka hit sina medborgare gratis för utbildning. Hur kostnaderna fördelas inom Kina det har jag ingen aning om faktiskt men en kinesisk student skall väl studera i sveriga på samma vilkor som i Kina. Så långt allt bra, men varför skall Sverige bjuda Kinesiska Staten på utbildningskostnaden.


Nu handlar det här ju inte bar om Kina utan om alla länder utanför Eu där vi i praktiken bjuder på utbildning till både demokratiskt styrda likväl som diktatoriskt styrda stater.


Det handla kanske inte om så där jättestora summor totalt men jag tös nästan garantera att de skulle göra betydligt större nytta i den svenska grundskolan än vad vi någonsin får av att gratis utbilda utländska studenter.


För att en student skall bli lönsam så krävs det ju att studenten efter tagna examina stannar kvar och arbetar i Sverige och bidrar till den gemensamma ekonomin, om någon kommer hit pluggar tar examen och sen åker någon annan stans för att arbeta så har ju vi bara bjudit på en gratis utbildning och det har vi inte råd med, så rika är vi inte

Bloggtoppen.se


Solidaritetsproblem

Lotta Gröning tar idag i sin krönika upp konflikten som Sveriges sjuksköterskor har med sina arbetsgivare . Jag håller helt med och stöder sjuksköterskorna id eras krav jag tycker dom är rimliga.


Men som Lotta Gröning skriver så är stödet både från övrig fackföreningsrörelse och socialdemokraterna i praktiken obefintligt. Varför är det så?


Det kan väl inte vara så att LO och SAP tycker att sjuksköterskorna inte är värda sina löneökningar. Nej så kan det inte vara speciellt som Mona Sahlin lovat att kommunals medlemmar ska få skäliga löner via ett välfärdsavtal.


Och LO var är den solidariska känslan nu är inte sjuksköterskorna värda eran solidaritet också.


Allt det här får en ju att fundera på vad som topparna i både LO och SAP menar med solidaritet. Verkar som dom bara ger solidaritet till dom som inte bråkar och kostar pengar.


Ytterligare problematiskt blir det att många av dom politiska toppar som annars så glatt hävdar solidaritetens lov och att alla är värda bättre löner nu finner sig i sitt vardagsarbete sitta på arbetsgivarnas sida i konflikten och då är det klart att någon solidaritet med motståndarna kan ju inte proklameras.Bloggtoppen.se


Dålig stil

Mycket kan förklaras med och till och med förlåtas för att det gjorts på fyllan, vem har inte någon dum fylleepisod i garderoben.


Men en sak som inte kan förlåtas med att det är en fylledumhet är att göra Hitlerhälsning till politiska motståndare man möter på bygden, vilket Isak Bergdahl styrelseledamot i liberala ungdomsförbundet gjort.


Jag trodde att man när man kommit till en sådan position hade bättre omdöme än så, men det är på fyllan som den verkliga människan kommer fram. För varje normalt begåvad människa finns inte tillräckligt mycket alkohol på denna planet för att den skall göra en Hitlerhälsning.


Om jag inte har fel så var Folkpartiet med och skärpte lagen så att Hitlerhälsningar och heilande blev förbjudet i Sverige.


Nu är idiotin gjord och polisanmäld, skall bli skojigt att se vad som kommer ut ur den.


Har man gjort en sådan dunderidiotisk grej så bör man omedelbart ta sitt ansvar och avgå från alla politiska uppdrag och dessutom be om ursäkt på sina bara knän. Isak Bergdahl konstaterar ju själv att det var omdömeslöst, men sen så säger han att han skall ta konsekvenserna av sitt handlande om det blir nödvändigt.


Vad då nödvändigt om inte Isak Bergdahl förstår redan nu att det är nödvändigt så får väl någon i Folkpartiets ledning tala om det för honom. Fast de kanske på gammalt vant maner helst vill sopa det under mattanBloggtoppen.se

Jubla för tidigt

Att jubla för tidigt är aldrig bra för allt kan hända på slutet som denna stackars cyklist får erfara.Arrivée course velo
Uppladdat av myonlylover11
Bloggtoppen.se

Dålig marknadsföring

Man blir mållös ibland nu senast när jag läste att Louis Vuitton Stämmer en dansk designer för att hennes bild är för lik deras väskor, på 5000 euro om dagen.


Det är väl höjden av snikenhet, men det blir värre teckningen som är gjord som Louis Vuitton

Inte tycker om sitter på tröjor som säljs till förmån för de Svältande barnen i Darfur. Detta måste vara höjden av girighet faktiskt.


Men det är klart vill Louis Vuitton göra ett självmål i sin marknadsföring så står det Louis Vuitton fritt att göra det. Fast jag tror det hade varit en bättre affärsidé från deras sida att i stället för att kräva pengar gett pengar till de svältande barnen i Darfur. Men så går det när det bara tänks med plånboken och inte med hjärtat.


Redan innan det här så inte skulle jag ha köpt en produkt ifrån Louis Vuitton

mest beroende på att de är så svindyra men ni som i alla fall vill göra det ta då en funderare på om det är värt det, kanske det skulle kännas bättre även för er att skänka pengarna till de svältande barnen än att köpa en ny dyr designprylBloggtoppen.se

Ägarlägenheter

Ägarlägenheter kan vara ett bra tillskott till ägandeformerna på svensk bostadsmarknad. I Merit Wagers krönika i dag på SVD:s ledarsida talar om ägarlägenheter kontra bostadsrätter.


Jag fann många guldkorn i hennes krönika bland annat hennes beskrivning av hur icke demokratiskt en bostadsrättsförening faktiskt kan bli. Samt hennes lysande avslutande hyllning till sin hyreslägenhet. Visst alla som bor i hyreslägenhet kanske inte själva förhandlar om sin hyra men många är ändå nöjda med det.


Men för att nu återkomma till ägarlägenheter, visst låter det bra att äga sin lägenhet och ha full frihet med den precis som med allt annat man äger. Men vänta lite nu kommer en rad frågor flygande in i huvudet.


Om alla i ett hur äger sina lägenheter som ägarlägenheter hur blir det då med trapphuset exempelvis för jag misstänker att även om man äger sin lägenhet så vill man gärna ha en hiss eller åtminstone trappor dit, vem skall äga det? Vem skall äga källarvåning och vindsvåning? Vem har ansvaret för att betala för renovering av taket eller snöskottning av tak?


Kanske det skall skötas av en samfällighetsförening för just det huset, det är en lösning på problemet. Men då kom nästa problem samfällighetsföreningar har lika stor risk att styras av en liten klick högljudda medlemmar som en bostadsrättsförening har, så vad är det då för mening med ägarlägenheter?

Bloggtoppen.se


Grymhet

Läser återigen en nyhet som får det att knytas i magen. Än är inte alla detaljer klara men det som hittills är känt är fasansfullt så långt. En mor i tyskland har förvarat sina döda barn i en frysbox tydligen efter att själv ha dödat barnen.


Vad är det som händer idag i världen hur kan alla denna ondska som visar sig ideligen ha vuxit fram, jag tänker på alla de fall av otroligt grymhet som framkommit i Tyskland, Österrike, Belgien men även dom grymheter som begåtts i Sverige exempelvis Bobby och Engla

.

När man läser och hör om allt grymt som barn utsätt för inte bara dessa utan alla barn som blir utsatta för grymheter av ena eller andra sorten så börjar man undra vart mänskligheten är på väg.


Har begrepp som omvårdnad och empati blivit omoderna i dagens värld.


Någonting måste göras men vad, det räcker inte längre bara med fina ord i en massa deklarationer. Det måste till stora förändringar i människors sätt att tänka, men hur uppnå det. Alla förslag är välkomna för en humanare mera medmänsklig värld


Läs mer här


Aftonbladet


Svenska Dagbladet


Dagens Nyheter

Bloggtoppen.se


Vadå valfrihet

Valfriheten skulle öka sa alliansen när de körde sin valrörelsen 2006, vilken sorts valfrihet som menade början nu mer och mer stå klart för var och en som är någorlunda läskunnig.


Den valfrihet de talade om var valfriheten för de välbeställda att själv kunna välja sina grannar.


Aftonbladets ledare ger idag en väldigt bra beskrivning av hur situationen i Stockholm är när det gäller bostadsmarknaden.


Vilken valfrihet kommer ut av att det inte skapas några hyresrätter längre, ingen om man inte ser bostadsrättsföreningarnas möjlighet att välja de som skall få bo i dess som valfrihet.


Alliansen har sedan länge också fört ett totalt krig mot allmännyttan vilket innebär i dag att kommunägda allmännyttiga hyreslägenheter säljs ut och ombildas till bostadsrätter, till glädje för vem? De enda som är glada för en sådan utveckling är de som har möjligheter att betala de fantasipriser som idag råder på Stockholms bostadsmarknad.


Att mer eller mindre bara bygga bostadsrätter är ett hån mot alla de som står i kö för en hyresrätt.


Är det meningen att de som inte kan lägga upp dessa enorma penningsummor som krävs idag skall skyfflas ihop i någon form av ghetton i de yttre förorterna.


Att bo i hyresrätt kan vara ett val det med, jag önskar bara att alla förstod det.


Jag undrar vilken valfrihet som finns när alla bostäder är bostadsrätter.

Bloggtoppen.se


Vårdstrejken

Sjuksköterskestrejken utvidgas idag och det ser ut som om det kommer att bli en lång och bitter konflikt. Som säkerligen kommer att utvidgas mer.


Jag förstår sjuksköterskornas krav och tycker väl att de är rimliga med tanke på det arbete de gör men tyvärr så tror jag inte vårdförbundet kommer att få igenom sina krav utan kommer att få ge sig.


Arbetsgivarsidan har redan satt hårt emot hårt bland annat genom att dra in alla semestrar under konflikten, vilket var ett nytt konfliktvapen. Jag kan förstå det då de är ansvariga för verksamheten men det kommer nog bara att ytterligare spä på motsättningarna.


Den fackliga solidariteten i den här konflikten är vad jag förstått inte den största eftersom det från andra fackförbund är hemskt tyst. Kanske beroende på den röriga fackliga situation som råder inom vården.


Som det är nu så finns inom vården separata fackföreningar för läkarna, sjuksköterskorna samt att undersköterskorna har sitt eget förbund låter inte som den absolut bästa situationen för facklig samordning där. Möjligt att det finns ännu flera fackförbund inom vårdpersonalen jag vet inte att det gör det inom vårdapparaten är ju helt klart.


Det kanske är dags att bilda ett enda vårdfack som organiserar alla sjukvårdspersonal då kan vi få en verklig samordning inom det fackliga arbetet inom vården.


Men ett problem med konflikter inom vården som vi aldrig kommer att bli av med är att i dessa konflikter så drabbas egentligen bara tredje man, arbetsgivaren kan nästan tjäna pengar på en konflikt i form av minskade löneutbetalningar. En vårdkonflikt kanske skulle bestå av att alla sjuksköterskor arbetade så mycket övertid som det bara gick då skulle det svida för arbetsgivarna

Bloggtoppen.se


Skolbränder

Det brinner i våra skolor, bokstavligt talat. DN tar idag upp kostnaderna i Stockholm 100 miljoner kronor, det är mycket pengar det. Som vi alla får hjälpas åt att betala på ena eller andra sättet.


Men måste det vara så här går det inte att göra någonting åt detta? Ja det gör det, det finns erfarenheter och projekt runt om i Sverige som visar att det är möjligt. Speciellt så har jag fastnat för det arbete som utförs i Motala där det blir en reaktion på minsta lilla incident i skolorna, genom att en person i fullt larmställ åker till skolan direkt och går runt och talar med eleverna, samt att i de fall som förövaren är känd denna får göra ett besök på brandstationen.


Ett annat lyckat exempel är Rudsskolan i karlstad som har lyckats vända en negativ trend till något positivt med mycket små medel, genom att öka trivseln på skolan för alla så minskade mängden incidenter där.


För den som mera vill sätta sig in i detta ämne så rekommenderar jag en läsning av Räddningsverkets tidning Sirenen vilken i de 2 senaste numren tagit upp problemet med skolbränder och vad man skall göra åt problemet

Bloggtoppen.se


Åklagarna i kris

DN:s ledarsida tar idag upp den ekonomiska krisen inom åklagarväsendet, det är bra eftersom den till slut kommer att drabba tredje man det vill säga brottsoffren som får vänta ännu längre på att få sitt ärende prövat av domstol.


Det borde vara en självklar rättighet för offret att utredning och rättegång kommer till stånd så fort som möjligt men även för förövaren så är det viktigt att en rättegång kan hålas så fort som möjligt.


När rättegången skjuts på framtiden så riskeras det att det inte blir en riktigt rättvisande rättegång eftersom vittnen glömmer och minnet kan spela människor spratt över en längre period.


Att som Beatrice Ask gör kalla problemet ett bryderi är ett bevis i mina ögon på att hon inte förstår allvaret i situationen, möjligen kan det komma en lösning till hösten. Detta är återigen en fråga där Moderaterna sviker i sina hjärtefrågor.


Att för regeringen få fram de pengar som behövs torde inte vara så svårt eftersom regeringen precis som alla noggranna budgetplanerare måste ha med en post för oförutsedda utgifter som pengarna kan tas ifrån.


Fast den här situationen inom åklagarväsendet är ju inte något som kommit som en blixt från klar himmel det har från åklagarväsendets sida flaggats i god tid för dessa problem men uppenbarligen så har regeringen valt att inte lyssna

Bloggtoppen.se


Arbetskraftsinvandring

Idag på DN debatt så skriver Philippe Legrain en artikel som talar om alla fördelar med arbetskraftsinvandring.


Mycket resonemanget verkar vid första blick riktigt i alla fall sett ur akademisk synvinkel. Fast verkligheten kan se annorlunda ut.


I detta inlägg när jag pratar om invandring så pratar jag om just arbetskraftsinvandring och inte asylsökande eftersom det är som jag ser det två vitt skilda grupper.


Varför skall vi ha arbetskraftsinvandring till Sverige nu det kan jag inte riktigt förstå. Det är ju inte så att vi inte har människor att fylla upp de arbeten som finns med. Tittade just på arbetsförmedlingens statistik och såg att det är över 500 000 inskrivna varav drygt 146 000 totalt saknar arbete.


Det bara måste finnas kompetens bland alla dessa människor som gör att dessa kan få de arbeten som är lediga. Att med så många arbetslösa tillåta arbetskraftsinvandring är ett hån mot de arbetslösa eftersom det definitivt inte gör det lättare att få arbete.


Och för de asylsökande så skulle det bara innebära ytterligare svårigheter på deras väg in i det svenska samhället, och den vägen är svår redan nu.


Att som Philippe Legrain gör blanda ihop invandring med asylsökande är att blanda bort verkligheten. Ja visst har flyktingar som sökt sig till USA fått arbete fort, men då skall vi samtidigt komma ihåg att bara Södertälje tagit emot flera irakiskt födda flyktingar än vad hela USA gjort så där dog den jämförelsen


Sen att vi behöver en bättre flyktingpolitik och ett bättre mottagande i Sverige det är en helt annan fråga än arbetskraftsinvandring


Bloggtoppen.se


Försvaret och Moderaterna

När moderaterna gjorde ett katastrofalt dåligt valresultat 2002 så taldes det väldigt mycket i moderata kretsar att det var dags att återgå till hur moderaterna var på Gösta Bohmans tid, resultatet blev att moderaterna valde Fredrik Reinfeldt till ny partiledare.


Ju mer man nu läser om hur moderaterna sköter om försvaret, en gammal moderat hjärtefråga så måste jag konstatera att det är tur att Gösta Bohman är död för den försvarspolitik som förs av dom nya moderaterna hade han mer eller mindre betraktat som förräderi.


Man kan raljera hur mycket man vill över försvarspolitiken men den är för allvarlig för att göra det eftersom det i slutändan handlar om Sveriges säkerhet och möjligheten för Sverige att kunna hävda sitt territorium. Vilket är en självklar nödvändighet att vi kan göra om vi vill

fortsätta att vara en suverän stat.


Som det ser ut nu så är jag starkt tveksam till om Sverige i en riktig krissituation skulle klara av att försvara vårt territorium. Vi skulle klara av det om vi blev militärt anfallna av Island eller Monaco det är inga problem. Problemen uppstår när det blir kraftfullare angripare vi måste försvara oss emot, jag känner stor tvekan om att vi skulle klara ett militärt anfall från exempelvis Danmark om dom mot all förmodan skulle vilja ta tillbaka Skåne. Vid ett anfall från något ännu större land som Ryssland eller USA för den delen så har vi inte en möjlighet att stå emot längre än kanske 2 -3 minuter i bästa fall.


Hur har det kunnat bli så här illa då, ja felet är inte bara moderaternas utan alla partier har skuld i eländet, men det är bara moderaterna som sålt ut sin själ när det gäller försvarspolitiken.


I expressen på 1:a maj Håkan Jervell moderat statsekreterare på försvarsdepartementet et svar på sidan 4. Där alla skuld läggs på försvarsledningen. Hans inledning säger allt om den nya moderata försvarspolitiken, jag citerar.


Försvarsmakten är en självständig myndighet med precis samma ansvar för att nå verksamhetsmålen och att hålla sin budget som alla andra myndigheter.


Slut citat


Ja försvarsmakten är en självständig myndighet så långt är det bra men sen kör han in i väggen. Försvarsmakten är inte en myndighet som alla andra det är den myndighet som har till uppgift att försvara Sveriges suveränitet och det ger försvaret en viss särställning.


För att försvaret skall kunna utföra sitt uppdrag som dom fått av våra politiker så måste dom också få nödvändiga resurser för att utföra uppdraget.


Det är nu dags att bestämma vad som skall vara försvarets främsta uppgift att försvara Sveriges suveränitet eller vara ute på olika internationella uppdrag.


Vi har ju mer militära resurser utomlands på olika freduppdrag än vad vi har för att försvara Sverige så svaret är kanske redan givet.


Kanske det är så att våra politiker inte tycker att Sverige är värt att försvara.


Bloggtoppen.se


Verkligheten

Nu börjar verkligheten visa sig och vi börjar se hur regeringens politik slår i Sverige. Genom att göra livet svårare för dom som är sjuka så har staten lyckats pressa sina kostnader vilket genast omvandlats till skattesänkningar för dom välbeställda.


Men vad som regeringen inte talar om att är det nog egentligen inte är någon besparing alls för samhället utan bara en flytt av kostnader till kommunerna, där kostnaderna för socialbidragen ökar trots en högkonjunktur och trots att regeringen påstår att flera får arbete. Någonting måste då vara fel gravt fel.


Vem tror på fullaste allvar att någon blir friskare av att behöva gå till socialkontoret för att överleva. Vi har ju sett otaliga exempel på hur Försäkringskassan behandlat sjuka människor och ansett bland annat att du kan väl ligga ner och jobba.


Att en sådan attityd finns inom försäkringskassan är skrämmande och måste motarbetas, men som vilken lydig verksledning som helst så sväljer även försäkringskassans ledning dom direktiv som kommer från staten.


Sen att regeringen i mångt och mycket sysslar med rena fantasier för att kunna klämma åt dom svaga det är ju känt exempelvis när det gäller fusket med VAB där försäkringskassan anger helt andra och betydligt lägre siffror än vad regeringen gör.


Det kanske är så regeringen tänker utrota det så kallade utanförskapet se till så att alla sjuka och svaga dör så fort som möjligt så blir allt bra sedan

Bloggtoppen.se


Spargris

Verkligt snyggt jobb från många banker när dom inte vill låta barn sätta in sina spargrisinnehåll utan en massa krångel.

Värsta exemplet var nog ändå dom som tyckte att barn skulle spara i fonder, där pratade dom ju emot sig själva, kan man köpa fondandelar för så lite som annars skulle stoppats i spargrisen.. Hur många barn förstår fondsparande, inte ena alla vuxna förstår det.

Sen så att ta betalt för att ta emot färdigräknade rör med småmynt, det är skandalöst. Inte konstigt då det blir så mycket mynt som försvinner ur systemet.

Vissa banker hade ju förstått och lät barnen växla in pengarna utan av gifter eller krångel. Det är det enda rätta för även barn blir ju en dag vuxna bankkunder


Humorgalan

Redan när jag såg vilka som skulle medverka i Humorgalan så blev jag själv tveksam till hur rolig den skulle bli. Visst det var många trevliga personer som skulle vara med. Men ingen av dom ingår väl direkt i Sveriges humorelit så att säga.


Men att gå så långt som att anmäla till granskningsnämnden bara för att det inte var roligt, det var skoj.


Humor är ju väldigt individuellt det som en person tycker är roligt kan någon annan tycka är tråkigt, det finns nog ingen form av humor som alla tycker är rolig eller någon komiker som alla skrattar åt.


Så varför inte anmälaren helt sonika tog och bytte kanal det kan jag inte förstå. Det för tankarna till dom berättelser som jag hört från TVs barndom, där en tant kunde komma in till sin granne och följande konversation utspelades.


Du kan inte ana vilket skräp dom sände på TV i går kväll, det var så dåligt så


-Var det så dåligt


-JA det var det riktig skandal att dom får sända sån smörja till hederliga människor


-Men varför tog du inte och stängde av då och gjorde något annat


-Stänga av det går ju inte jag måste ju se vad dom sänder för smörja


Tydligen har vi trots det breddade utbudet inte kommit längre än så ändå, jag undrar vad det är för natur lag som tvingar folk att titta på det som de upplever som skräp


Bloggtoppen.se


Inte skämmas

Det är bra när Hammarbys tränare reagerar på att det inte gått vägen som han tänkt sig och tycker att Hammarby presterat oacceptabelt. Det skall han göra.


Men att gå ut och säga att laget skall skämmas för att bära Hammarbytröjan då har man i mina öron tagit till överord rejält. Man skall aldrig skämmas över att bära Hammarbytröjan, aldrig. Den tröjan står för så mycket mer än bara några få matchers resultat, den står för en lång tradition och historia i svensk fotboll som man skall vara stolt över att få tillhöra.


Den som skäms för att bära tröjan bör nog ganska snart fundera på om inte den personen skall lämna laget med omedelbar verkan.


Egentligen så gäller det här inte bara Hammarbytröjan utan alla lags tröjor man skall bära sitt lags tröja med stolthet för endast då kan man göra sitt bästa.Bloggtoppen.se

Nä nu

Brasilianskt kött får inte längre importeras eftersom det inte uppfyller reglerna på spårbarhet enligt EU, Synd tycker jag eftersom det var ett mycket bra och prisvärt kött.


När jag sen idag läser SVD så måste jag säga att jag håller på att få fnatt och känner att jag håller på att brista ut i sång i ren bestörtning.


Nu skall det uppenbarligen bli tillåtet att importera kyckling från USA som är doppat i klor, jag undrar hur den kryddan smakar, kanske den får räknas in i sådana smaktillsatser som vi redan känner till som mögel, snus och glasbitar. Är inte detta att sila mygg och svälja kameler.


Är det skillnad på om den mat som vi importerar har bra kvalitet eller är bombad med konstiga kemikalier som inte borde ens få nämnas i ett kök. Eller är allt detta bara ett bevis på att EU inte är så fristående som EU vill verka utan hänger den amerikanska kongressen i näsan, jag önskar att Brasilien går till WTO med importstoppet av kött så det får prövas där.


Fast det kanske är skillnad på vem som skriker. Tydligen så är kemiska tillsatser bra bara dom tillsätts i USA.


Nej skärpning nu.


Och på tal om sång ja här är en passandeBloggtoppen.se

Problem i hockey

Svensk hockey har problem stora problem, nej de finns denna gång inte på isen för trots att vi denna gång kanske inte är med och aspirerar på VM-guld så tror jag ändå vi kan vara med och slåss om dom högre placeringarna, det är inget problem som är värt att få spanska fnatten för tycker jag utan bara inse att landslaget olika år varierar i styrka.


Problemen verkar mera ligga i organisatoriska frågor om vem som skall bestämma inom svensk ishockey, klubbarna eller förbundet. Elitserieklubbarna är nu missnöjda med att det spelas så många landslagsturneringar med tillhörande uppehåll i serien och förbundet är missnöjt med att klubbarna bara ser till sitt eget bästa.


Ett som det synes olösligt problem. Men handen på hjärtat dom här i stort sett meningslösa turneringarna som Tre Kronor spelar, vad är syftet med dom mer än att förbundet skall få lite inkomster också. För uppenbarligen så spelas dom med ett B-lagsbetonat landslag, något annat kan inte jag förstå efter det att Bengt-Åke Gustafsson hotat klubbarna med att nästa år skall vi spela dom med dom bästa spelarna.


Jag trodde i min enfald att det var hans jobb att alltid spela en turnéring med dom bästa spelarna.


Jag tror att det är dags att göra något radikalt. Till att börja med så måste vi erkänna att vi har en proffsliga och inte upprätthålla någon form av illusion av att det är amatörer som spelar hockey på elitnivå, för det är det inte. Dom är välbetalda yrkesmän som gör sitt jobb inget annat.


Förbundet måste fundera på om alla dessa turneringar är behövliga för svensk hockey och klubbarna måste nog fundera på om inte seriesäsongen kan förlängas med en månad så att landslaget får plats.


Både klubbar och landslag behövs för att svensk hockey skall gå framåt och kunna locka till sig nya talanger och framförallt locka till sig dom som skall bli framtidens stjärnor


Bloggtoppen.se

Breda trafiklösningar

Sten Nordin sträcker idag på DN:s debattsida ut en hand till Carin Jämtin om att i samförstånd lösa Stockholm trafikproblem. Ett jättebra initiativ som jag hoppas att Carin Jämtin tar tillvara på för enda lösningen på Stockholms trafikproblem är breda överenskommelser.


Men vänta nu, någonting känns ändå fel här dessa båda är ju företrädare för Stockholms kommun var är resten av länets politiker i detta sammanhang. Det är ju så att Stockholm inte bara består av Stockholms kommun utan av ett flertal andra kommuner som alla påverkas på ena eller andra sättet av trafikproblemen i Stockholm.


Trafikproblemen i Stockholm är en angelägenhet för hela länet eftersom det är så att nästan hur du vill åka i länet så måste du passera Stockholms kommun på något sätt på grund av att det i alla tider har planerats för att alla vill åka in till city, det är inte längre så kära politiker vi vill även kunna åka smidigt till andra platser i länet utan att behöva sitta i köer i Stockholms innerstad.


Enda sättet att få till en bred enighet är om politiker från alla berörda kommuner sätter sig ner och diskuterar fram en lösning som blir hållbar och inte ändras efter nästa val.


Vi får inte glömma att det som händer i Stockholm vad det gäller vägar och speciellt järnvägar påverkar långt utanför länsgränserna.


Stockholms järnvägsproblem på verkar även många andra orter som Uppsala, Norrköping, Västerås och Strängnäs bara för att nämna några. Även deras åsikter bör tas med i lösningarna på trafikproblemen i Stockholm

Bloggtoppen.se


Jämlikhet skall vi ha

Nu är det klart Feministiskt initiativ skall ställa upp i Europavalet och i riksdagsvalet vilket bevisar att dom är ett politiskt parti och inte en folkrörelse.


Maria Abrahamsson har idag en mycket bra ledare i SVD om just feminism och jämlikhet som jag tycker att alla borde läsa och begrunda.


Det hon inte säger är att ordet feminist idag börjar kännas lite unket, det är till och med så illa att många som står för jämlikhet i samhället tar avstånd ifrån den feminism som idag gäller eftersom den inte står för jämlikhet utan bara vill ersätta det dom kallar patriarkatet med ett matriarkat. Vi skall inte ha nåt av dom för inget passar in i ett jämlikt samhälle.


Mitt intryck av den moderna feminismen är en rörelse som nu mer inte längre slåss för jämlikhet mellan könen och för kvinnors rätt över hela världen. Jag saknar fortfarande Fis protester mot att våldtagna kvinnor i Saudiarabien kan dömas till piskstraff eller var är ni när kvinnor i Sverige riskerar att utvisas till hedersvåld och en nästan säker död.


Ni feminister är väl fullt upptagna med att kämpa för att komma in i börsbolagens styrelser på det ena eller andra sättet för att bry er om dom kvinnorna.


Den feministiska rörelsen i Sverige framstår mer eller mindre som totalt manshatande dom enda män som i nåder kan accepteras är dom som kan läggas in under beteckningen HBT där är ett av feminismens problem varför skall HBT frågorna röras i samma gryta som kvinnofrågorna? Ja HBT frågorna är viktiga mycket viktiga till och med men inte i kvinnokampen det bli lite fel där. Jag kommer att återvända till HBT frågorna i andra bloggar där de passar bättre.


Jag har mycket svårt att kunna glömma Tina Rosenbergs uttalande om att en kvinna som har sex med en man är en könsförädare, hur kan man säga något sådant egentligen. Jag förstår det fortfarande inte trots att det gått ett par år nu.


Vi skall ha jämlikhet mellan könen, det innebär i min värld att man bedöms efter det som finns mellan öronen och inte efter vad som finns eller inte finns mellan benen.


Vi skall bygga upp ett samhälle där alla är lika mycket värda och behandlas lika oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning det är det jag står för.


Men kalla mig inte feminist för det skulle jag ta som en förolämpning.


Bloggtoppen.se


Pressfrihetens dag

I dag är det pressfrihetens dag vilket stort uppmärksammas av Aftonbladet vilket är bra. DN har en artikel på temat elektronisk censur i Kina. På expressens hemsida nämns det inte ens med ett ord så vitt jag kan se, däremot har de en ledare om Dawit Isaak, SVD nämner det inte heller annat än i en annons från ett annat medieföretag.


Pressfrihet är viktigt och är något vi alla måste stå upp för det är pressfriheten som garanterar en oberoende debatt.


När det gäller just den oberoende debatten så kommer vi i bloggvärlden in, även för oss är pressfriheten viktigt, för det är tack vare den och yttrandefriheten som det är möjligt för oss att skriva precis det vi tycker i våra bloggar. Skulle press och yttrandefriheten minska så det första som kommer att hända är att bloggvärlden blir mycket mindre.


Det finns många som har åsikter om vad som får sägas och tryckas. Svaret på det är väldigt enkelt allt skall få sägas och tryckas börjar vi i något tafatt försök förbjuda vissa åsikter att framföras i ord eller skrift för att försvara demokratin så har vi ju inte gjort demokratin en tjänst utan snarare tagit det första lilla steget mot diktatur


Bloggtoppen.se

Regeringen en hälsorisk?

Nu är det vetenskapligt bevisat det som vi vanliga människor vetat om i alla tider, Att leva på knappa medel leder till depression, eller kan göra i alla fall.


DN refererar i dag en rapport från folkhälsoinstitutet om just depression eller mera korrekt om överutskrivningen av antidepressiva läkemedel. Fast det är klart det problemet går nog inte bara att lösa med en enkel rapport.


Om man tänker till så har depressionerna ökat stadigt år från år för att nu ligga på en rekordnivå, det finns ju mängder med förklaringar att människor blir deprimerade men att en så stor del beror på brist på pengar det var en nyhet. Egentligen blir man inte deprimerad av brist på pengar utan på den brist av handlingsfrihet som en brist på pengar ger, vilket i praktiken är samma sak.


Hur skall vi komma tillrätta med detta problem då?


En lösning vore kanske att regeringen med omedelbar verkan upphör med att jaga de svaga grupperna i samhället med blåslampa och kanske tänker efter på vad deras agerande leder till. För ingen kan ju säga att man blir friskare bara för att man dessutom får så dålig ekonomi så man förlorar hus och hem samt blir deprimerad, det samma gäller för de som hamnat i arbetslöshet inte får de jobb fortare om de förutom att förlora hus och hem dessutom drabbas av en depression.


I praktiken blir det ju så då att regeringens politik innebär en hälsorisk för många människor i vårt land

Bloggtoppen.se


Licensskolk

Att betala sin tv-licens är en av de tristare saker man som medborgare i Sverige är tvungen att göra och dom allra flesta gör det också även om det knotas lite här och där.


Visst finns det väl en och annan Svenson som också fuskar med sin licens det skall inte förnekas men det verkar som om det bland dom mera välbeställda och det som går under betäckningen" det vackra folket" fuskas mer än i andra grupper.


När det är så pass många så kallade tv profiler som nu fastnat med fingrarna i syltburken så

börjar man ju undra lite över moralen där. I och för sig är urvalet för litet för att säga att medarbetare eller frilansar på en viss kanal fuskar mer än andra, jag tror nog det fuskas med licensen på alla kanaler.

Men varför dom som nu har det relativt bra i livet inte bryr sig om att betala sin licens är för mig en gåta, kan det vara så att dess innerst inne tycker att de är så mycket bättre än alla andra bara för att dom är kända, och därigenom kan göra lite som dom vill. I alla fall så börjar den misstanken formas i mitt huvud.


Skall vi behålla ett public service företag inom tv-branschen så är det ju nödvändigt att alla betalar sin licens, jag för min del anser att vi skall bevara public service och inte låta all media vara i vinstintressenas ramar.

Bloggtoppen.se


Färskpotatisen är här

Första färskpotatisen är tagen ur jorden är inte det den verkliga början på sommaren. För finns det något som så mycket är svensk sommar som just färskpotatisen.


De första som plockas ur jorden blir ju prissatta så att man kan blekna även om priset i år bara blev 500 kronor kilot, jag säger bara för jag vill minnas att de ibland har kostat över tusenlappen kilot, vem som har råd att äta den potatisen kan man ju undra.


Färskpotatisen är nästan mytisk i svensk sommarmat och jag förstår varför för ingen ting kan slå känslan första gången man kokat färskpotatis och äter den bara med en liten smörklick till, då är det som att ens smaklökar har party.


När det säljs färskpotatis i stora lådor i affärerna vilket ofta förekommer inför midsommar så brukar de allra flesta stå och jaga de största potatisarna, vilket jag kan förstå eftersom de är lättare att göra i ordning för kok. Men jag tycker att de absolut minsta som är så små att de knappt är en munsbit är så goda så att det är värt det extrabesvär som det innebär.


Visst innebär det när man köper så liten färskpotatis minst en timmes intensivtarbete i köket slabbande med vatten, potatisborste och potatis för att inte tala om skrubbsåren som alltid infinner sig på knogarna när man borstat knogar i stället för potatis. Men när potatisarna är färdigkokta, ja självklart med ett par dillkvistar i vattnet och salt. Samt precis innan servering, överklippt nyplockad dill. Då ja då är allt slit och all ryggvärk verkligen värt besväret. Det är sommar det.

Bloggtoppen.se


Tack för allt Foppa

Peter "Foppa" Forsberg pratar nu öppet om att sluta, men ännu så vill han inte riktigt ge med sig och helt kasta in hand duken. Jag kan förstå honom på ett sätt men känner samtidigt att han kanske gör fel mot sig själv.


Foppa har gett oss massor med fantastiska ögonblick där i tv-soffan vid ett otal spännande ishockey turneringar men det är tråkigt att se honom sluta så måste mänskligheten stå i första hand.


För din egen skulle Peter så sluta medan kroppen i alla fall är någorlunda så du kan leva ett bra liv även efter hockeyn. Du har många år kvar så tänk på dig själv för en gångs skull och inte på oss alla galna hockey fanatiker som skriker av glädje i soffan när du gör mål, bry dig om dog själv det är det viktiga.


Jag kan bara säga tack för alla de fantastiska stunder av ren hockeyunderhållning som du bjudit på

Bloggtoppen.se


Skatter

I Aftonbladets ledarkrönika av Mats Engström talas det om att socialdemokratin i riksdagen måste ta debatten om höjda skatter och välfärd. Ja det är viktigt men ännu viktigare är att samtidigt ta debatten om hur skatterna skall tas ut och att skatt inte tas ut bara för att så skall vara. Det är viktigt att samtidigt få fram att pengarna används till den gemensamma välfärden och tryggheten.


Men det är inte bara i riksdagen som socialdemokraterna måste ta debatten om vilka skatter vi skall ha och framför allt om hur de skall användas det är det svåra problemet att klara av.


Ingen kan vara ärlig och säga att det är roligt att betala skatt för om så skulle vara varför är det då ingen som betalar in lite extra bara för att det är roligt? Vårt skattesystem bygger ju på att alla bidrar efter förmåga till den gemensamma tryggheten.


Väldigt många människor klagar på att skatterna är höga och att de bör sänkas, ett borgerligt paradargument, men vad inte många tänker på är vad skatterna används till.


Tänk er ett samhälle helt utan några som helst skatter det är en tanke det som tilltalar eller hur.


Tänk er samtidigt ett samhälle utan någon som helst samhällsservice inga skolor, inga sjukhus, inget försvar, ingen polis, ingen brandkår. Listan kan nästan göras oändlig på vad som skulle försvinna.


Men skulle det försvinna nej självklart skulle de sakerna inte försvinna men de skulle utföras av privata entreprenörer. Ett sådant samhälle skulle innebära att innan brandkåren kommer och släcker ditt hus så görs det en kreditkontroll på dig om du kan betala kostnaden som för en ordinarie lägenhetsbrand uppskattningsvis skulle ligga runt 10 till 15 tusen kronor.


Samma sak när du blir sjuk du får betala vad din vård kostar och där kan det bli riktigt dyrt en sjukhusvistelse av enklaste slag skulle säkerligen gå på 5 tusen kronor och uppåt finns inga gränser. Tänk vad en kranskärlsoperation skulle kosta.


Eller skall vi betala för att polisen kommer när vi håller på att bli misshandlade, skall föräldrar betala för att polisen hjälper till at leta efter försvunna barn.


Ja listan kan göras lång. Nej det är inte häftigt att betala skatt men det är attan så nödvändigt att göra det för det är endast på det sättet som vi kan få den trygghet för alla som behövs om Sverige skall utvecklas.

Bloggtoppen.se


1a Maj reflektioner

I dag har det talats från många talarstolar runt om i Sverige mest har socialdemokraterna talt eftersom det är 1a Maj. Man vad har sagts, har det pratas något om visioner eller ideologi, inte mycket efter vad jag kan se efter att ha gått igenom en den rapportering som jag har hittat.


Verkar som det i huvudsak har handlat om att tala om att regeringen gör fel vilket vi redan visste så det var ju inget nytt. Dock har det varit lite tunt med förslag.


Mona Sahlin hade nog en duktig slogan skrivare för mycket av hennes slogans låter som det var en sämre reklambyrå som kommit upp med den.


Bland annat så låter ju " att 80 procent av befolkningen skall få 80 procent i a-kassa" riktigt klatschigt med matchande siffror men det räcker nu inte bara med ord det gäller att leverera efter en valseger också.


En annan som lät bra var" Frihet kräver rättvisa" mycket bra kort och slagkraftig men för i alla fall mina associationer åt fel håll kanske.


Varför ägna sig åt slogans när man har alltid i världen att utveckla resonemangen, jag tror ingen skulle säga att Mona Sahlin talade för länge på 1a Maj.


Sen kom förslaget om kompetensförsäkring, där får jag säkert anledning att återkomma så fort som jag lyckats förstå vad hon menar och hur det är tänkt att genomföras.


I Stockholm så talade Carin Jämtin och även där verkar det ha varit fina ord mest, även om hennes mål om fria och jämlika människor i världens bästa huvudstad är något jag kan ställa upp på.


Thomas Östros la av en riktig bredsida i Sundbyberg om de borgerliga småpartierna och att de inte gick att känna igen och där måste jag ge honom rätt. För vad har hänt med de tre mindre borgerliga partierna var är deras hjärtefrågor sen många år de verkar ha drunknat i någon form av makthunger.


Wanja Lundby Wedin lyckades tydligen få in nästan det mesta i sitt tal ja förutom då att stödja de strejkande sjuksköterskorna vilket hon som LOs ordförande kanske borde ha gjort.


Och från vänsterpartiet har jag inte hittat mycket faktiskt. Det enda som jag där hittat som är värt en kommentar är väl det att sjusköterskeförbundets ordförande talade vid deras möte i kungsträdgården vilket var lite skoj eftersom det mig veterligt hittills är den enda form av riktigt stöd som sjuksköterskorna erhållit.


Att det finns stora skillnader mellan vänsterpartiet och Socialdemokraterna är något som många kommentatorer tar upp, ja men det är väl självklart att det är så, det är ju 2 olika partier och om dessa tyckte exakt likadant så vore det väl bra fånigt med 2 partier.


Jo sen så är det tydligen så att kritik av vårdval Stockholm väcker anstöt ja i alla fall på SVD:s ledarredaktion, och jag tycker inte det var dåligt omdöme av sjuksköterskeförbundets ordförande att tala på vänsterpartiets möte för som ordförande för en opolitisk organisation så är det hennes skyldighet att föra ut organisationens budskap där hon kan och fårBloggtoppen.se

Englas begravning

Detta med Englas tv sända begravning har debatterats frisk i ett otal bloggar och tydligen artiklar också.


Läser idag i Expressen ett inlägg av Siwert Öholm där han med några tankevurpor som är så kraftiga att det för tankarna till Orwells bok 1984 och beskrivningen av dubbeltänk för att tänka rätt.


Det som han presterar är inget annat än rent och skärt dubbeltänkt när han försvarar SvTs beslut att sända Englas begravning genom att det skulle ingå i public service uppdraget. Vilka skäl som kan ligga bakom herr Öholms resonemang är svåra att förstå. Men det är klart han får ju se ytterligare ett program som sänds från en kyrka i Sverige och det måste väl kännas bra i hans kristna själ.


Herr Öholm har ju under lång tid varit kristenhetens främsta förespråkare i Sveriges television och inte kanske gjort sig känd som den mest opartiska debattör som finns.


Vilket allmänintresse finns det kvar som gör att Englas begravning är ett allmänintresse, det har visats medkänsla med mängder av olika kampanjer som tänd ett ljus för Engla samt i oräkneliga bloggar så har medkänslan med Engla och hennes familj uttryckts.


Tv-sändningen skall inte bli något tv-program skriver han, vänta lite nu är inte allt som SVT sänder program av en eller annan typ. Hur menar han.


Det skall inte bli någon kändisföreställning, nej det får jag sannerligen hoppas att det inte blir för jag blir riktigt illamående när diverse kändisar av olika status uppenbara sig på en begravning och gråter krokodiltårar bara för att det ser bra ut. Det tror jag när jag ser det.


Jag kan ana att ett av skälen som Herr Öholm och även den kristna högern ser för att sända Englas begravning är att de senare lättare kan få genomslag för sin propaganda för hårdare tag och andra åtgärder som de så gärna vill införa.


Jag hoppas att vi alla kan enas om att Englas tragiska öde inte får utnyttjas av någon för att ta billiga politiska poäng för det vore verkligen ett övergrepp


Och i stället för att titta ¨på englas begravning och gama er över den leta upp något barn i er närhet den dagen och gör något tillsammans för det kan vara ett sätt att hedra Engla på det med att visa att vi bryr oss om varandra
Bloggtoppen.se


Polisens organisation

Det har en tid rasat en mindre debatt på SVD:s ledarsidor om hur polisen skall organiseras och vilka åtgärder som måste vidtagas för att lösa problemen som finns inom svensk polis, för helt klart så dras ju svensk polis med stora problem.


Jag säger inte att kompetensen inom svensk polis är dålig snarare tvärtom vi har en mycket väl utbildad och kompetent polis i Sverige så långt är allt bra men sen kommer problemen, Polisen har ett mist sagt ineffektivt att arbeta.


Varför är svensk polis så otroligt ineffektiv då ja ett skäl är den minst sagt urusla organisationen som effektivt förhindrar alla former av smidigt polisarbete, till det kommer den kraftiga politiska styrningen av hur polisen skall arbeta, där statistiska uppgifter verkar ha blivit viktigare än att skapa trygghet för medborgarna.


Svensk polis är idag uppdelad på 27 länspolismyndigheter om inte jag tar fel, som alla har sina egna spaningsregister och arbetar utifrån dessa, någon nationell samordning existerar uppenbarligen inte. Detta innebär att en någorlunda begåvad brottsling snabbt förstår att han utan större risk kan begå samma brott 27 gånger, en gång i varje polismyndighet och ingen fattar att det är en seriebrottsling som är i farten. Detta eftersom informationsutbytet mellan de olika polismyndigheterna verkar vara lika med noll.


Detta problem är mycket enkelt att rätta till att avskaffa de 27 olika polismyndigheterna i Sverige och inför en nationell myndighet där alla poliser från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr arbetar med samma spaningsregister, då får vi en betydligt mera effektiv polis.


De enda som möjligen kan vara emot ett sådant förslag är förutom då vår justitieminister som sitter fast i någon tro att bara vi får flera poliser så löser sig allt är föreningen maffians vänner till vilken tyvärr när det gäller många av våra politiker snabbt ansluter sig både på höger och vänster sida. Samt de småpåvar runt om i organisationen som ser sin egen maktställning försvagas


Ge polisen de resurser och framförallt de verktyg som behövs för att kunna göra ett effektivt arbete.


Sen nästa del av problematiken den politiska styrningen av polisen, ja visst självklart skall vi ha en politisk kontroll av polisen det är ett måste för att vidmakthålla demokratin. Men måste politikerna gå in och detaljstyra allt.


Vi kan ju bara ta det här med trafikonykterhet som exempel där har politikerna bestämt att polisen skall göra ett visst antal utandningstester och ve den polismyndighet som inte kommer upp i sitt mål.


Effekten av detta kan ja ofta se när jag tittar ut genom köksfönstret på förmiddagarna då polisen står och stoppar alla bilar som åker förbi och tar utandningsprov. Jag kan inte säga om de hittar någon som kör rattonykter då men av deras uppgivna kroppshållning kan man ju gissa att resultatet är klent, men de får många prov gjorda vilket glädje de styrande politikernas statistik.


Undrar om alla dessa poliser inte kunde göra mera nytta någon annanstans kanske några av dessa kunde åka runt och prata med skolbarn, några kunde besöka äldreboenden för att på det sättet sprida trygghet.


För faktum är ju att om man pratar med en polis så sägs det att de kontroller som utgörs i trafiken på grund av konstigt körsätt eller bara helt enkelt beroende på "coppers nose" ger ett betydligt bättre träffresultat.


Är det inte resultatet som räknas, inte hur många oskyldiga som kontrolleras i onödan.


Om polisen fick bättre verktyg och slippa alla siffermål för sin verksamhet tror jag att effektiviteten skulle gå upp drastiskt

Bloggtoppen.se


Tankar

Lotta Gröning skriver i dag en trevlig men tankeväckande liten krönika på Aftonbladet där hon saknar den kollektiva ilskan.


Jag kan bara hålla med henne i den frågan var är den, var är engagemanget för olika saker. Har vi kommit så långt i egoismens tecken att vi inte bryr oss längre om vårt samhälle eller om andra människor. Bryr vi oss bara om den egna plånboken?


Jag kommer att tänka på en händelse som inträffade för några månader sedan. Som vanligt hade jag åkt iväg till den stormarknad där jag just denna vecka valt att göra mina inköp, efter att ha gått runt i allsköns ro så hör jag plötsligt en röst som frågar försynt, " jo du som ser så snäll ut kan inte du hjälpa mig att ta ned burken från översta hyllan". Jag tittar ner och ser en liten tant på ungefär 1,55 vilken inte har en chans att nå översta hyllan, att hjälpa tanten tog mig ungefär 4 sekunder vilket inte är en så där enormt stor del av mitt liv.


När jag tagit ner syltburken åt tanten så tittar hon på mig och säger " å vad du är snäll, jag har stått här i tio minuter och försökt få någon som vill hjälpa mig" klart man hjälper till svarade jag och gick vidare med en känsla inombords över att ha gjort dagens goda gärning.


Men vänta lite nu tanten hade alltså stått i tio minuter och försökt påkalla hjälp i en välbesökt stormarknad för att få den lilla hjälp som hon behövde och som var så lätt att ge och ingen hade på den tiden ställt upp. Hur har det blivit så?


När vi kommit till det stadiet att vi inte ens kan hjälpa varandra lite granna i affärerna så hur skall vi då kunna ens tänka tanken på att hjälpa andra genom att engagera oss. Det är ju mer eller mindre viktigare för många hur det går i Sverige i fotbolls EM än vad som sker i politiken,


Vi har kommit så långt in egoismens töcken att vi inte längre kan förstå att vi måste hjälpas åt för att överleva, en kunskap som våra förfäder lärde sig redan på Hedenhös tid, varför skulle vi annars ha börjat bo i byar och inte i små ensliga hyddor i skogen.


Alla måste hjälpas åt för att vi skall få ett bra och varmare samhälle där det inte bara är plånboken eller materiella ting som står på agendan. Vi måste inse att kampen för ett rättvist samhälle där alla kan och skall vara med och bidra efter sin förmåga är den viktigaste vi har. Det är inte meningen att vissa skall behöva avstå från ett bra liv för att de som redan har ett bra liv skall få ett bättre.


Var med engagera dig säg vad du tycker och framför allt tänk inte bara med plånboken tänk med hjärtat ibland så blir det snart en betydligt skönare värld att leva i

Bloggtoppen.se


Förtroende

Mona Sahlin tappar förtroende men samtidigt så ökar partiet i opinionen låter som en paradox i mina öron men så är verkligheten idag.


Aftonbladet förklarar det med att människor skiljer på person och politik och skulle det vara på det sättet vore det ju en helt fantastisk utveckling som har börjat i Sverige där politikens innehåll blir viktigare än personerna.


Nu är det nog tyvärr så att det inte är hela sanningen. Sanningen är nog mera tillkrånglad än det, person och politik hänger fortfarande ihop. Ett bra exempel på det är riksdagsvalet 2006 som den borgerliga alliansen vann bara för att med omedelbar verkan påbörja ett mer eller mindre fritt fall i opinionsläget. Varför blev det så?


Jag vet att många röstade på Reinfeldt inte för att de tyckte att hans politik var den bästa utan för att de var trötta på Göran Persson, med andra ord så var där politiken ointressant och personen sattes i första rummet. Detta var bara ett exempel jag är säker på att man kan leta upp många fler liknande.


Vi måste göra något för om denna trend skulle fortsätta så kanske vi en dag vaknar upp och finner att vi har en statsminister vid namn Carola Häggkvist eller varför inte Ola Salo. Inte för att det är något fel på individerna men de skulle utan tvekan få röster bara för att dom är just dom. Och även där kan listan göras hur lång som helst.


Hur skall detta lösas då. Ja ett svar kanske är att det pratas mer om dom långsiktiga visionerna och inte bara om det som är aktuellt för dagen. Politik är ju ett konstans samhällsbygge som hela tiden måste utvecklas. Idag så känns det som om dom som håller i bygget och vill få igenom sin vilja bara pratar om hur man skall laga på bästa sätt inte någon pratar om hur vi bygger till så att det blir bättreBloggtoppen.se


RSS 2.0