Vårdfel Stockholm

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m), biträdande landstingsråden Birgitta Rydberg (fp) och Gustav Andersson (c) samt kd:s gruppledare Pia Lidwall skriver idag en gemensam debattartikel i DN där dom sjunger vårdval Stockholms lov.


Dom säger att antalet besökare i primär vården har ökat men bryr sig inte om att ens med ett andetag analysera varför det ökat. Låt mig berätta ett av skälen till att besöken ökat.


Jag börjar med hur det var innan vårdvalet infördes då kunde man vid ett läkarbesök för exempelvis ont i höger knä säga till läkaren att man också fått ont i vänster och läkaren tittade på vänster och gav den behandling som krävdes. Numera så frågar läkaren om man hade beställt tid för vänster knä också, ock hade man inte gjort det så får man snällt beställa en tid för vänster knä också. Alltså det som förut kunde ordnas på ett besök tar numer minst 2 klart det då ökar.


Att besöksfrekvensen ökat i dom områden som förlorat mest på vårdval Stockholm är ju klart eftersom läkare och annan vårdpersonal där kompenserar det med att använda ovan beskrivna metod eftersom dom vill rädda det som räddas kan av sin bit.


Om det vore så att det fanns ett så stort uppdämt behov av vård i dom områdena så kommer ju frågan varför dom privata vårdgivarna inte visar något intresse för att etablera sig i dom områdena det borde ju vara en riktigt bra affär. Svaret på frågan är nog den att det inte är en så bra affär eftersom det i många av dom områdena finns kostnader för vården som vårdvalet totalt ignorerar exempelvis tolkar. Man kan ju bara undra vilken syn på människor som gör att ett ökat behov av tolkar inte vägs in i vårdens kostnader i dom områdena.


Sanningen är ju att dom privata vårdföretagen nu har etablerat sig i stor mängd i dom lättarbetade områdena som Östermalm och liknande medan dom mera tungarbetade områdena som Botkyrka, Tensta och andra liknande områden blir över till den landstingsdrivna vården.


Att nu ytterligare lägga in flera saker i vårdvalsmodellen som exempelvis operationer är ju bara ett sätt att ytterligare snabba på privatiseringen av sjukvården som pågår i Stockholm. Till slut kommer vi väl att få en sjukvård som helt liknar den amerikanska där pengar styr allt och vård är tillgängligt för den som kan betala och att den som inget har får gå hem och stilla avlida.


Men det är klart om vi skapar en form av sjukvård som bara är till för dom friska rika som alliansen nu gör så försvinner ju problemet med utanförskapet för dom sjuka eftersom dom ganska snart övergår från att vara sjuka till att vara döda.


Läs gärna mitt blogginlägg med titeln avliva sjuka gammalt inlägg


 


Kommentarer
Postat av: Robin Hood

"Numera så frågar läkaren om man hade beställt tid för vänster knä också, ock hade man inte gjort det så får man snällt beställa en tid för vänster knä också. Alltså det som förut kunde ordnas på ett besök tar numer minst 2 klart det då ökar."

- Är du knäpp?

2008-04-26 @ 20:14:02
Postat av: Robin Hood

Har jag beställt en tid kl. 10.00 så betyder det att jag vill ha en tid kl. 10.00 och inte kl. 11.00. Så har det alltid varit och bör så vara. Samma sak hos tandläkaren, har jag en tid för att ta bort tandsten så är det det jag får, tandläkaren fixar inte samtidigt hål och en massa andra saker som inte är inplanerat och som gör att nästa patient får vänta en extra timma. Och patienten därefter, och patienten därefter, och patienten därefter...

Enligt underrubriken på din blogg, inser du att du förtjänar en spark?

2008-04-26 @ 20:25:36
Postat av: LasseB

Till Robin Hood. verkar som om beskrivningar av den verklighet när det gäller att få vård hos läkaren inte passar riktigt in i din bild.

Sen kan jag hålla med dig om att man skall få träffa läkaren på den utsatta tiden, men läkarna skall också utan stress kunna lösa sina patienters problem.

Problemet ligger ju på systemet med att läkarna nu måste klämma in betydligt flera patienter per dag vilket bara ökar på stressen och inte gör ett dugg för att öka kvaliten i vården. Tyvärr så tar inte alla patienter lika lång tid så läkarna måste ha lite marginal mellan. vilken nu försvunnit så risken för förseningar har bara ökat som jag ser det

2008-04-26 @ 23:19:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0