Ättestupan kommer

I dag skriver de före detta landstingsdirektörerna Berit Rollén och Monika Olin Wikman en debattartikel på DN debatt som i princip går ut på att vi själva när vi blir gamla och behöver vård skall betala den ur egen ficka.


Det som dessa kallar skräckhistorier ifrån äldrevården som inte är typiska är i alla fall en fruktansvärd verklighet för de som drabbats. Det skall i en god äldreomsorg inte ens finnas minsta lilla grund för sådana historier. Men det är klart at om man så enkelt som dessa gör jämför äldreomsorg med djurhållningsregler då är ju i alla fall deras människosyn ganska klar. Konstigt att de inte i samma mening föreslår avlivning av de som är gamla och sjuka.


Att äldreomsorgen i dag har stora brister det är väl inte någon hemlighet och bristerna ligger på alla plan. Men det skall inte tas som en grund för att införa enorma egenavgifter eller att låta privata aktörer styra äldreomsorgen, vi skall ju komma ihåg att merparten av de skräckhistorier som finns inom äldreomsorgen kommer just från privata vinstsökande alternativ inom äldreomsorgen så jag tror inte att det är den glada lösnings som artikelförfattarna ger sken av


Dom talar också om att samhället varken kan eller vill betala för den äldreomsorg som behövs i framtiden. Samhället det är väl vi alla tillsammans eller hur och jag tycker för min personliga del att vi måste betala för en gemensamt finansierad äldrevård. Dom har i artikeln med ett rent sakfel dom talar om en maxtaxa på 1600 kronor i månaden och får det att låta som den gäller för alla vård en äldre person kan tänkas behöva. Den gäller möjligtvis för hemtjänsten, inte för någon annan vård eller för mediciner. Skulle dessutom den äldre inte kunna bo kvar i sin lägenhet utan vårdas på ett äldreboende eller sjukhem då existerar inte någon maxtaxa.


Att vi skall ha en bra äldrevård som alla skall ha möjlighet är för mig så självklart att det inte finns något annat alternativ, men den här artikeln är ju ytterligare ett utslag av den människosyn som börjar krypa fram i Sverige idag, den som inget har är inget värd.


Visst skall egenavgifter finnas inom äldreomsorgen men de skall sättas på ett sådant sätt att alla har råd att få vård och omsorg de skall utgå från inkomst i första hand och endast till viss del från förmögenhet, kanske att en äldre person skall få ha en förmögenhet på upp till 5 miljoner kronor innan den börjar påverka egenavgifterna. Detta för att inte tvinga någon bort ifrån sitt hem vilket kan innehålla ett stort värde.


Ja artikelförfattarna tycker visst att de äldre skall sälja sina bostäder för att få råd att betala för sin vård. Där ser jag två fel för det första, varför måste de tvingas bort från sina hem och vad skall de göra som inte har något hus eller bostadsrätt att sälja göra


Enda lösningen på kommande problem inom äldreomsorgen är att ha kvar den solidariska skattefinansieringen samt att så långt det går minska ner på onödig byråkrati så att pengarna verkligen hamnar i vården och inte försvinner i byråkrati eller till politikers planeringsresor till Bahamas eller var nu landstingspolitiker planerar svensk sjukvård


Bloggtoppen.se


Kommentarer
Postat av: Her

Varför är Berit Rollén socialdemokrat? Allt i artikeln pekar på en borgelig syn på samhället och människan. Gillar man inte utvecklingen så får man väl förändra den, men hon apploderar nerdragningar och högre avgifter. Tragiskt.

2008-05-14 @ 16:59:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0