Bra men verkningslöst ICA

Nu skall ICA ta till krafttag för att säkra kvaliteten efter skandalen med köttfärsen. Det är ju bra men vad är det ICA skall göra och vad blir konsekvenserna.


Dom skall börja med oanmälda kontroller av butikerna vilket tidigare varit frivilligt.


Och det skall vara obligatoriskt att hålla standarden för de handlare som vill ha kvar det som ICA kallar handlarkörkort, vilket jag inte hört tals om någon annanstans.


Och det skall tillsättas en ansvarsnämnd som kan varna eller utesluta handlare som fuskar.


Allt låter som riktigt bra åtgärder om än lite för sent.


Men med tanke på att alla ICA handlarna är egna företagare som ofta själva hyr eller äger sina lokaler så vilken makt kommer egentligen ansvarsnämnden att få.


Tänk en handlare som blir utesluten ur ICA är det en ekonomisk katastrof för den handlaren, nej det tror jag inte. Det troliga är att han tar ner ICA skylten och skaffar sig en annan leverantör som förser honom med varor och sen fortsätter han precis som förut.


Det enda en fuskande handlare behöver vara rädd för är de kontroller som kommunens livsmedelsinspektörer gör vilka inte görs direkt ofta ibland med flera års mellanrum om de ens görs samt att dessa alltid föranmäls.


Enda sättet att komma tillrätta med fusket i butikerna är att kommunernas livsmedelsinspektörer gör oanmälda täta inspektioner och förses med makten att i värsta fall med omedelbar verkan kunna stänga en butik och förbjuda livsmedelsförsäljning till bristerna har åtgärdats.

Bloggtoppen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0