SvT

I dag på DN debatt så går Håkan Hwitfelt, professor i journalistik vid Stockholms universitet, och Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet till starkt angrepp på SVT och deras utveckling.


Jag kan bara hålla med om att beslutet att sända Englas begravning är ren och skär spekulation, en desperat jakt på tittare som nu SVT försöker ta hem med minst sagt morbida metoder.


Förutom detta så är det allvarligt de förändringar som successivt görs i SvTs organisation där de programproducerande distrikten återigen skall minskas, jag tror att ledningen för SVT på sikt vill totalt avskaffa distrikten för alla annan verksamhet än lokalnyheter och koncentrera all övrig programproduktion till tv-huset på Gärdet.


En sådan utveckling skulle vara katastrofal inte bara för SVT som public service kanal utan för hela begreppet fri television.


Fri television har ju SVT kallat sig i en lång kampanj som dom drivit men är SVT verkligen fritt. Inte som jag ser det, de är tvungna att be riksdagen om pengar till verksamheten, styrelseordföranden i samtliga Sveriges radios programbolag tillsätts av regeringen hur fritt låter det.


Det är inte en fri television där ordet fri används på rätt sätt, reklamfri ja men inte fri från politisk styrning. Föresten är SVT reklamfritt, nej är svaret eftersom de envisas med att visa så kallade sponsorsskyltar i början och slutet av många sändningar, speciellt idrott och större evenemang. Så nej SVT är inte heller reklamfritt men genom någon form av dubbelmoral så är det ok bara man inte visar någon film utan bara visar upp företagslogan och säger företagets namn .


Fri television är television som utan någon form av politiskt eller annan styrning gör program. En sådan television är närmast en utopisk tanke eftersom all program verksamhet kostar pengar och någon måste vilja betala.


I dag finns 3 olika sätt att få ekonomiska medel till en tv kanal, licenspengar som är en skatt egentligen som används av SVT. Reklamfinansiering som används av exempelvis TV4 och Kanal 5, sen finns ju abonnemanget som används av Canal digital och TV 1000, vilket av sätten som ger en fri television är svårt att säga, det för tittaren bästa alternativet är ju reklamfinansiering

Bloggtoppen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0