Lurade arbetstagare?

Nu i år så blir Sveriges arbetstagare blåsta på en ledig dag, denna gång kan ju ingen lastas för det hela utan ligger inom de normala svängningar som förekommer i almanacka och som alla räknat med. Det som händer i år ät ju bra för ekonomin, ja i alla fall enligt siffror i DN ekonomi.


Man får ju hoppas att den besparing eller förtjänst som görs i år på att det blir en ledig dag mindre på något sätt kan komma Sveriges arbetstagare till del


Däremot så har Sveriges arbetstagare faktiskt blivit lurade på fridagar utan att protester har hörts från något håll. Det handlar om när Sveriges nationaldag blev helgdag, någonting som var på tiden att det blev av. Eftersom vi inte kunde ha flera röda helgdagar så togs annan dag pingst bort som röd dag, så långt allt rätt men ändå blev det ju fel.


Annandag pingst har alltid och kommer alltid att infalla på en måndag vilket inte är fallet med Sveriges nationaldag som går runt på veckans alla dagar. Detta innebär ju en faktiskt arbetstidförlängning med 2 dagar sett under en sjuårsperiod. Eftersom det är 7 måndagar under perioden som är annan dag pingst vilket skulle ha varit röda och lediga. Men eftersom Sveriges nationaldag cirkulerar så blir det ju så att 2 år så infaller den på en lördag eller söndag, alltså 2 dagar bort från ledigheten. Lite skoj när alla talar om arbetstidförkortningar hit och dit.


Jag tror inte någon riktigt tänkte igenom den förändringen ordentligt. I alla fall så märkte inte jag av någon debatt före förändringen som handlade om att arbetstiderna blev förändrade i och för sig inte med mycket men ändå. Jag tror att det problemet glömdes bort när alla ville göra nationaldagen till en röd dag i Sverige. Vilket bevisar att politiker i sin godhet kan göra vissa missar.Kommentarer
Postat av: Olle Eriksson

En arbetstidsförkorrning till 7h-arbetsdagar skulle motsvara cirka 30 arbetsdagar under ett år, medans arbetstidsförlängningen när man gjorde nationaldagen till en helgdag var 2/7 dagar. Lite skillnad alltså.

2008-04-27 @ 21:24:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0