Mera Arlandabanan

Jag läser i dag i DN att Arlandabanans ägare Arlandaexpress nu uppenbarligen börjar känna facklan brinna under baken vilket är bra. Dom erbjuder kollektivtrafiken att använda deras spår till Arlanda vilket är bra för då kan människor enkelt komma till Arlanda både för arbete och för att resa samt att miljövinsterna blir stora när alla onödig biltrafik minskar.


Så långt är allt väl men sen läser jag att företaget redan innan förhandlingen börjat har satt upp en prislapp på 150 miljoner, för som jag tolkar det tre år. Detta måste sägas vara en lite konstig förhandling där man säger att man vill förhandla men redan innan låst sig vid ett belopp.


Det är ju i och för sig en mindre summa än om staten skulle gå in och ta över spåren, problemet är att den kostnaden då ensamt får tas av Stockholms och Uppsala län eftersom det är dessa 2 landsting som driver den kollektivtrafik som fått det storstilade erbjudandet, det känns fel att dessa 2 ensamma skall betala notan utan at staten hjälper till minsta lilla eftersom det faktiskt är staten som ställt till med den här soppan.


Men hur skall vi eventuellt finansiera dessa 150 miljoner, ja ett alternativ är ju att använda trängselskattepengarna till det för då går dom ju verkligen till något som är bra för miljön och stöttar kollektivtrafiken i stället för att läggas på vägar som bara ökar på utsläppen.


Jag har en känsla av att detta ämne kommer att återkomma många flera gånger när våra politiker och vinsthungriga bolag presterar nya stolleprov inom detta område


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0