Avfallskvarnar bra

Läser nu i SVD att Miljöpartiet vill att det skall provas avfallskvarnar i stor skala i Stockholms stad. Bra tänkt men inte bara där utan över hela landet kan det vara en mycket god ide för att minska ner avfallsberget.


Om avfallskvarnar införs i stor skala så kommer ju allt organiskt avfall från hushållen att hamna i reningsverket och där kan det tas om hand för rötning till biogas som vi sedan kan använda som fordonsbränsle eller för framställning av el eller värme.


Bara en sådan åtgärd borde ju minska sopberget radikalt för med handen på hjärtat är det inte så att det mesta som ligger i soppåsen faktiskt är matavfall av en eller annan sort. Kanske så mycket som en tredjedel är organiskt avfall.


Visst detta är förknippat med kostnader för avfallskvarnarna men den kostnaden bör ju fastighetsägarna kunna tjäna in på sikt eftersom det inte behövs lika många hämtningar av soporna längre.


Sen tror jag att lukten kommer att minska radikalt när vi inte lagrar ruttnade matavfall i våra soprum, vilket innebär en förbättring av arbetsmiljön för sophämtarna.


Får vi sen ett insamlingssystem för plast, papper, glas och metall som inte innebär att vi måste bära vårt avfall genom halva byn för att lämna det ja då återstår definitivt inte mycket sopor alls egentligen. Skulle möjligtvis kunna vara använda blöjor som jag inte riktigt vet hur man skall kunna använda på ett miljömässigt bra sätt.


En sak som skrämmer mig är att detta är den andra berömmande bloggen jag skriver om miljöpartiet och det inom loppet av bara några timmar, vad händer. Men detta var ett mycket bra förslag det tycker jag.

Bloggtoppen.se


Kommentarer
Postat av: Anonym

Dagens blöjor är tyvärr inte möjliga att kompostera. Jag har försökt, de låg tre år i komposten, ändå fanns det där läskiga fluffet kvar, men då hade det naturligtvis avgivit sin kväve och "naturliga substans" i kompostprocessen. Det man måste göra, om man komposterar, är att låta det ligga av avge det naturliga, sedan får man fiska upp resten, torka och bränna, om man har panna att elda i.
Det gällde denna gången mina barnbarn, tidigare i livet så var blöjor av fluffat papper, det gick helt ok att kompostera, man hade på sextiotalet och även på sjuttiotalet lösa blöjplastomslag som man stoppade i pappersfluffblöjan i. De höll inte kiss i sådana mängder som nuvarande blöjor, men för naturen var de nog mycket bättre.
Jag tycker det verkar helt OK med avfallskvarnar för tätortsområden, själv bor jag på landet och komposterar självklart.

2008-05-08 @ 23:08:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0