Lägg ner KU

Idag på SvD så beskriver Maria Abrahamsson den utfrågning i Konstitionsutskottet av Fredrik Reinfeldt som ägde rum i fredags. Läsvärt och lite tankeväckande i mitt tycke.


Med handen på hjärtat är det inte dags nu att lägga ner KU som instition eftersom det numer används för politisk pajkastning mer än för att seriöst granska huruvida regeringens arbete följer lagen, vilket är utskottet uppgift.


Fast hur det är med utförandet av den uppgiften kan man ju fundera eftersom KU är sammansatt efter samma styrkeförhållanden som gäller i riksdagen, är det någon som på fullaste allvar tror att någon regering någonsin kommer att kritiseras av KU av sina egna parti och majoritetskamrater, ja annat än mer än symbolisk knäpp på näsan då. Jag gör det inte.


Där är skälen till att lägga ned KU som jag ser det och i stället införa en granskning av sittande regering som är värd namnet, oavsett vilken färg som regeringen har.


Men hur skall en sådan granskning gå till då. Eftersom det handlar om att granska så att regeringen följer lagen så är det väl en fråga för domstolarna som jag ser det.


I många länder är det högsta domstolen som har det granskningsansvaret och då sker en granskning efter vad som står i lagen, i Sverige så används högsta domstolen mest till att döma i kontroversiella brottsmål, ja i alla fall kan man få det intrycket. Visst inget system är bra eftersom det i många länder är regeringen som tillsätter ledamöterna i Högsta domstolen, men en skillnad finns majoriteten ändras inte efter varje val utan efter hur domarna avgår eller pensioneras.


Så en ny regering kan finna sig granskad av en högsta domstol som tillsatts av sin föregångare. Finns med andra ord inte rum för någon politisk hänsyn där bara en juridisk.


Låt oss snabbt införa ett juridiskt granskningssystem av regeringen fritt från politik. Sen får vi väl skapa något nytt forum för politiker som vill kasta skit på varandra i konstitutionens namn fritt från de som granskar


Bloggtoppen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0