Polisens organisation

Det har en tid rasat en mindre debatt på SVD:s ledarsidor om hur polisen skall organiseras och vilka åtgärder som måste vidtagas för att lösa problemen som finns inom svensk polis, för helt klart så dras ju svensk polis med stora problem.


Jag säger inte att kompetensen inom svensk polis är dålig snarare tvärtom vi har en mycket väl utbildad och kompetent polis i Sverige så långt är allt bra men sen kommer problemen, Polisen har ett mist sagt ineffektivt att arbeta.


Varför är svensk polis så otroligt ineffektiv då ja ett skäl är den minst sagt urusla organisationen som effektivt förhindrar alla former av smidigt polisarbete, till det kommer den kraftiga politiska styrningen av hur polisen skall arbeta, där statistiska uppgifter verkar ha blivit viktigare än att skapa trygghet för medborgarna.


Svensk polis är idag uppdelad på 27 länspolismyndigheter om inte jag tar fel, som alla har sina egna spaningsregister och arbetar utifrån dessa, någon nationell samordning existerar uppenbarligen inte. Detta innebär att en någorlunda begåvad brottsling snabbt förstår att han utan större risk kan begå samma brott 27 gånger, en gång i varje polismyndighet och ingen fattar att det är en seriebrottsling som är i farten. Detta eftersom informationsutbytet mellan de olika polismyndigheterna verkar vara lika med noll.


Detta problem är mycket enkelt att rätta till att avskaffa de 27 olika polismyndigheterna i Sverige och inför en nationell myndighet där alla poliser från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr arbetar med samma spaningsregister, då får vi en betydligt mera effektiv polis.


De enda som möjligen kan vara emot ett sådant förslag är förutom då vår justitieminister som sitter fast i någon tro att bara vi får flera poliser så löser sig allt är föreningen maffians vänner till vilken tyvärr när det gäller många av våra politiker snabbt ansluter sig både på höger och vänster sida. Samt de småpåvar runt om i organisationen som ser sin egen maktställning försvagas


Ge polisen de resurser och framförallt de verktyg som behövs för att kunna göra ett effektivt arbete.


Sen nästa del av problematiken den politiska styrningen av polisen, ja visst självklart skall vi ha en politisk kontroll av polisen det är ett måste för att vidmakthålla demokratin. Men måste politikerna gå in och detaljstyra allt.


Vi kan ju bara ta det här med trafikonykterhet som exempel där har politikerna bestämt att polisen skall göra ett visst antal utandningstester och ve den polismyndighet som inte kommer upp i sitt mål.


Effekten av detta kan ja ofta se när jag tittar ut genom köksfönstret på förmiddagarna då polisen står och stoppar alla bilar som åker förbi och tar utandningsprov. Jag kan inte säga om de hittar någon som kör rattonykter då men av deras uppgivna kroppshållning kan man ju gissa att resultatet är klent, men de får många prov gjorda vilket glädje de styrande politikernas statistik.


Undrar om alla dessa poliser inte kunde göra mera nytta någon annanstans kanske några av dessa kunde åka runt och prata med skolbarn, några kunde besöka äldreboenden för att på det sättet sprida trygghet.


För faktum är ju att om man pratar med en polis så sägs det att de kontroller som utgörs i trafiken på grund av konstigt körsätt eller bara helt enkelt beroende på "coppers nose" ger ett betydligt bättre träffresultat.


Är det inte resultatet som räknas, inte hur många oskyldiga som kontrolleras i onödan.


Om polisen fick bättre verktyg och slippa alla siffermål för sin verksamhet tror jag att effektiviteten skulle gå upp drastiskt

Bloggtoppen.se


Kommentarer
Postat av: Hubert

Det har väl kvoterats ganska friskt inom Polisen? Att tillsätta folk med sämra kompetens till förmån för kön eller hudfärg sätter naturligtvis sina spår och resultatet blir en sämre Polis. Vad hade ni förväntat er?

2008-05-01 @ 16:01:56
Postat av: LasseB

Jag låter medvetet huberts kommentar vara kvar fast det var på den så kallade gärdesgården

Vem har här pratat om enskilda polisers kompetens eller att den skuklle vara dålig. Och varför använder du kön eller hudfärg för att påpeka enskild dålig kompetens

2008-05-01 @ 16:07:34
Postat av: Termo

I årets budget har polisen lovat att dom ska använda hela 50% av sin tid till polisarbete!

2008-05-02 @ 02:04:18
URL: http://termopyle.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0