Skatter

I Aftonbladets ledarkrönika av Mats Engström talas det om att socialdemokratin i riksdagen måste ta debatten om höjda skatter och välfärd. Ja det är viktigt men ännu viktigare är att samtidigt ta debatten om hur skatterna skall tas ut och att skatt inte tas ut bara för att så skall vara. Det är viktigt att samtidigt få fram att pengarna används till den gemensamma välfärden och tryggheten.


Men det är inte bara i riksdagen som socialdemokraterna måste ta debatten om vilka skatter vi skall ha och framför allt om hur de skall användas det är det svåra problemet att klara av.


Ingen kan vara ärlig och säga att det är roligt att betala skatt för om så skulle vara varför är det då ingen som betalar in lite extra bara för att det är roligt? Vårt skattesystem bygger ju på att alla bidrar efter förmåga till den gemensamma tryggheten.


Väldigt många människor klagar på att skatterna är höga och att de bör sänkas, ett borgerligt paradargument, men vad inte många tänker på är vad skatterna används till.


Tänk er ett samhälle helt utan några som helst skatter det är en tanke det som tilltalar eller hur.


Tänk er samtidigt ett samhälle utan någon som helst samhällsservice inga skolor, inga sjukhus, inget försvar, ingen polis, ingen brandkår. Listan kan nästan göras oändlig på vad som skulle försvinna.


Men skulle det försvinna nej självklart skulle de sakerna inte försvinna men de skulle utföras av privata entreprenörer. Ett sådant samhälle skulle innebära att innan brandkåren kommer och släcker ditt hus så görs det en kreditkontroll på dig om du kan betala kostnaden som för en ordinarie lägenhetsbrand uppskattningsvis skulle ligga runt 10 till 15 tusen kronor.


Samma sak när du blir sjuk du får betala vad din vård kostar och där kan det bli riktigt dyrt en sjukhusvistelse av enklaste slag skulle säkerligen gå på 5 tusen kronor och uppåt finns inga gränser. Tänk vad en kranskärlsoperation skulle kosta.


Eller skall vi betala för att polisen kommer när vi håller på att bli misshandlade, skall föräldrar betala för att polisen hjälper till at leta efter försvunna barn.


Ja listan kan göras lång. Nej det är inte häftigt att betala skatt men det är attan så nödvändigt att göra det för det är endast på det sättet som vi kan få den trygghet för alla som behövs om Sverige skall utvecklas.

Bloggtoppen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0