Uppsåtet i Rödeby?

Maria Abrahamsson skriver idag på SVD att domstolen i Rödeby gjorde ett misstag, nej domstolen gjorde inget misstag den dömde helt efter gällande lag.


Däremot så begick åklagaren ett mistag när han enbart åtalade för mod och inte hade några andra åtalspunkter med. Hade åklagaren tagit med brottsrubriceringen vållande till annans död då hade domstolens utslag förmodligen blivit helt annorlunda.


Visst fanns det ett uppsåt, men var uppsåtet att döda vilket krävs för att det skall rubriceras mord det tror inte jag. Det uppsåt som fanns var troligen att skrämma och att försvara,


Så ja till viss del så blev domen fel men skyll inte på domstolen utan skyll på åklagaren.


Det skall bli intressant att se vad som händer i hovrätten.

Bloggtoppen.se


Kommentarer
Postat av: GTT

Du har dessvärre helt fel beträffande frågan om åklagarens "åtalspunkter". Domstolen är enligt principen "jura novit curia" (domstolen känner lagen) inte på något vis bunden av åklagarens yrkanden när den dömer.

2008-05-09 @ 15:18:38
Postat av: GTT

Det kan vara värt att tillägga att amerikans film inte är något bra källa vad vad som gäller svensk juridik. :)

2008-05-09 @ 15:19:19
Postat av: LasseB

Nej men Sveriges juristkår är en bra källa och enligt vissa jurister i svserige så hade åklagaren kunnat gardera med en andra åtalspunkt eftersom domstolen inte kan lägga till åtalspunkter bara ta ställning till dom som föreligger.

2008-05-09 @ 15:41:47
Postat av: Fredrik

Verkar som om GTT inte riktigt har läst färdigt sin lagbok. En dom får inte avse annan gärning än den för vilken åtalet har väckts (30 kap. 3§ 1 p. RB). Det betyder att rätten inte heller får beakta några andra - var sig subjektiva eller objektiva- gärningsmoment än de som åklagaren har angett i gärningsbeskrivningen (jmf nullum crime sine lege). Vidare måste den tilltalade ha en möjlighet att försvara sig vilket innebär att han eller hon måste veta vilken brottsrubricering som föreligger.

2008-05-09 @ 16:45:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0